150 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa minimálně 70%), 150 g másla, 100 g cukru krupice, 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť), 1 lžička vanilkového extraktu, 50 g mandlové mouky, 100 g hladké mouky, meruňkový nebo rybízový džem a čokoládová poleva.
Pudingový prášek a cukr nasypeme do trochy mléka a důkladně jej rozmícháme. Zbývající mléko zahřejeme a tuto připravenou směs do něj nalijeme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme nanejvýš 1 minutu. Horký puding nalijeme do mističek a dáme ztuhnout do ledničky. Vychlazený puding vyklopíme na talířek a ozdobíme oblíbeným ovocem. Ihned podáváme.
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso a opékáme. Postupně přidáme nakrájená játra, slaninu, žampiony, šunku, na jemno pokrájenou cibuli a feferonky. Ochutíme solí, kečupem, pepřem. Na ohni ponecháme do té doby, než je maso měkké. Podáváme posypané pokrájenou jarní cibulkou a jako přílohu servírujeme rýži, brambory, hranolky nebo bramboráčky. Poznámka: Tato specialita dostala jméno podle horského ducha, vládce a ochránce Orlických hor. Rampušák je odpovědný za počasí, je patronem sportovců a Horské služby a nad horami vládne v zimě. V létě přebírá vládu princezna Kačenka, která chrání přírodu a má blíže k dětem.
Crème brûlée je vynikající vanilkový dezert známý po celém světě. Tajemství správně připraveného Crème brûlée je v jemné chuti přírodní vanilky a v kontrastu mezi vychlazeným krémem a horkou karamelovou krustou. Výraz crème brûlée v překladu znamená „opálený krém“
Korpus: 200 g máslových sušenek, 100 g másla Náplň: 1 karamelové salko, 2 termizované sýry (např. duko nebo lučina), 1 želatinový ztužovač (např. od společnosti Dr. Oetker), 5 lžic teplé vody Dále: caramelový topping/poleva (nemusí být)
Těsto na palačinkový wrap: Nejdříve si v 1/2 mléka rozkvrdláme mouku, vejce a sůl. Poté přidáme i druhou polovinu mléka a důkladně promícháme. Na pánev si dáme olej a pečeme klasické palačinky. Tuňákový wrap: Na upečenou palačinku vložíme ledový salát, rajče a tuňáka. Na tuňáka poskládáme nakolečka nakrájenou cibuli, osolíme a zakápneme citronem. Rolujeme do rolky (wrapu). A můžeme podávat. Kuřecí wrap: Kuřecí řízky si nakrájíme na nudličky, Posypeme je oblíbeným kořením, osolíme a osmažíme na pánvičce. Zeleninu očistíme a nakrájíme také na nudličky. Vše vložíme rovnoměrně na palačinku a navrch dáme lžíci zakysané smetany. Opět srolujeme do wrapu. Wrap nasladko: Tvaroh smícháme s cukrem, rozinkami a rumem. Směsí pomažeme palačinky a srolujeme. Navrch jako ozdobu můžeme dát lžíci šlehačky, nebo oblíbené marmelády.