Narozeniny

Vyberte si z 204 receptů

19 srpna., 2021
Moučníky pečené

Meruňková bublanina

1 kg zralých meruněk, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 5 žloutků, 2 dl mléka, 370 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžička citronové kůry z chemicky neošetřeného (bio) citronu, 5 bílků, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování hotové bublaniny
Číst dále »
0 komentářů
19 srpna., 2021
Moučníky pečené

Broskvový koláč

4 vejce, 150 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 dl oleje, 600 g broskví, 6 lžic tekutého medu
Číst dále »
0 komentářů
17 srpna., 2021
Moučníky pečené

Pudinkový koláč s glazovanými meruňkami

Nejprve si uděláme těsto: Hladkou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s krystalovým a vanilkovým cukrem. Přilijeme olej s mlékem a přidáme rozklepnutá vejce. Vše smícháme ve vláčné těsto a to nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Nyní si uděláme podle návodu hustý pudink a hotový jej přelijeme přes těsto. Jako poslední si připravíme glazované meruňky: Nejprve meruňky omyjeme a vypeckujeme. Rozpuštěné máslo, tekutý med a tuzemák důkladně prošleháme v hlubší pánvi, přidáme citronovou kůru s půlkami meruněk a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme probublávat asi 5 minut. Poté glazované meruňky přendáme na pudinkovou náplň (která nám mezitím téměř ztuhla, aby se meruňky hned nepropadly) a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 40 minut, necháme mírně vychladnout a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
10 srpna., 2021
Moučníky nepečené

Jogurtové dortíky s ovocem

Ovocný jogurt osladíme cukrem – klasickým i vanilkovým. Želatinový ztužovač pečlivě rozmícháme (rozšleháme) s džusem (nebo vodou) a poté vlijeme do jogurtu. Řádně promícháme a nalijeme do formiček na dortíky (popř. do misek). Dortíky vložíme do lednice, kde necháme zhruba 2 hodiny zatuhnout. Hotové dortíky vyklopíme, přelijeme trochou ovocného sirupu a ozdobíme ovocem. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
26 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Indická zmrzlina (Kulfi)

2 plechovky kondenzovaného mléka (po 400 g), 4 rozlousknuté lusky kardamomu, špetka šafránu, 100 g cukru, 100 g pistácií, 2 lžíce nasekaných mandlí, několik kapek mandlové esence
Číst dále »
0 komentářů
21 července., 2021
Saláty

Melounový salát na slano

Salát: 1/2 oranžového melounu Galia, 100 g šunky (nejlépe např. parmské), 1 sáček kuliček z mozzarelly Mátová zálivka: 2 lžíce citronové šťávy, 5 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, čerstvá máta
Číst dále »
0 komentářů
5 července., 2021
Moučníky nepečené

Horké maliny s hořickými trubičkami

Na pánvi rozpustíme máslo a k němu přidáme krystalový a vanilkový cukr. Ztlumíme plamen a zvolna mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vytvoříme světle hnědý karamel, který zastříkneme trochou citronové šťávy. Promícháme a přidáme maliny. Maliny necháme ohřát (podle chuti je můžeme nechat i rozvařit) a nakonec k nim nalijeme griotku. Do průhledných sklenic nalámeme větší část hořických trubiček a proložíme je vanilkovou zmrzlinu. Podle chuti ozdobíme našlehanou šlehačkou a celými malinami. Završíme oplatkou, čokoládou a zapíchnutými hořickými trubičkami. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
28 června., 2021
Moučníky pečené

Tvarohový koláč (Cheesecake) s jahodami

Na korpus budeme potřebovat: 200 g máslových sušenek a 100 g másla. Na náplň pak: 1 smetana ke šlehání, 4 plátky želatiny, 250 g sýra ricotta (můžeme nahradit rovněž lučinou nebo měkkým tučným tvarohem), 3 lžíce moučkového cukru, čerstvé jahody a jahodová marmeláda (popř. topping) na ozdobu.
Číst dále »
0 komentářů
3 června., 2021
Mleté maso

Tacos s mletým masem

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme najemno nasekaný česnek a opečeme dozlatova. Přidáme nakrájenou zelenou a červenou papriku, hovězí maso, orestujeme a podlijeme hovězím vývarem, ochutíme solí, pepřem, podle chuti přidáme chilli. Necháme pozvolna dusit zhruba 45 minut. Tortilly můžeme buď zapéct v troubě dokřupava, nebo je pouze ohřát. Plníme čerstvými listy salátu, masovou směsí, nahrubo nasekanými rajčaty a zasypeme oblíbeným sýrem (eidam, gouda aj.) Podáváme s rajčatovou salsou nebo guacamole. Náš tip: Podle chuti můžeme do masové směsi přidat kukuřici, černé olivy, fazole aj.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky