Střední

Vyberte si z 448 receptů

11 června., 2018
Zeleninová jídla

Zapékaný květák s bešamelem

Květák očistíme od košťálu a listů, omyjeme a dáme ho vařit do osolené vody na asi 8 minut. Mezitím si začneme připravovat bešamelovou omáčku: V hrnci rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metličkou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (bude to trvat asi 15 minut). Předvařený květák mezitím vyjmeme z vody, necháme okapat a vychladnout. Poté si jej rozdělíme na větší růžičky, které naskládáme do máslem vymazaného pekáčku. Bešamelovou omáčku ještě dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem a přelijeme ji přes připravený květák. Pekáček vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C , kde necháme zapéct zhruba 15 až 20 minut. Nakonec již jen posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a podáváme.
Číst dále »

Chřestový koláč

10 ks bílého nebo zeleného chřestu (popř. kombinace obou), 1 balení listového těsta (vyzkoušejte naše mražené listové těsto Dle Gusta), asi 50 g listového špenátu, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda či ementál), 250 ml smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 2 vejce
Číst dále »
22 května., 2018
Hovězí maso

Hovězí guláš s kávovinou

500 g hovězího masa, 3 lžíce oleje, 3 cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1/2 l hovězího vývaru (nebo vody), 2 lžíce bezkofeinové směsi, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, mletý pepř
Číst dále »

Velikonoční mrkvový dort

250 g mrkve, 250 g špaldové mouky (hrubé nebo polohrubé), 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 až 2 dl mléka, 150 g hnědého (třtinového) cukru, 100 g másla, 50 g vlašských ořechů, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, poleva a marcipánové ozdoby (nemusí být)
Číst dále »
6 prosince., 2017
Hovězí maso

Chili s masem (chili con carne)

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, poté ji na olivovém oleji v hrnci zpěníme společně s jemně nasekaným česnekem. Na pánvičku s trochou oleje si dáme mleté maso s drceným kmínem a zprudka orestujeme (restujeme tak dlouho, dokud mleté maso neztratí svou růžovou barvu). Poté přidáme k cibuli a česneku. K masové směsi  dále přidáme rajčata, najemno nakrájenou papriku a kukuřici. Dochutíme cukrem, solí, pepřem, chilli a sladkou paprikou. Dusíme přibližně 20 minut (pokud je masová směs moc hustá, můžeme naředit trochou vody). Poté přimícháme scezené fazole a necháme ještě asi 10 minut provařit. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Číst dále »
20 října., 2017
Moučníky pečené

Kávovinová bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva (doporučujeme kypřící prášek do pečiva Varoma), 2 lžíce bezkofeinové směsi (vyzkoušejte naši směs Kávovina Nový den), 1 smetana ke šlehání (např. smetana na šlehání Ranko), 3 vejce, 1/2 hrnku krupicového cukru, tuk (na vymazání formy) a hrubá mouka (na vysypání formy)
Číst dále »
18 října., 2017
Moučníky pečené

Makový dort

100 g másla (doporučujeme máslo Ranko), 150 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 žloutků, 150 g mletého máku, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 70 g mletých mandlí, 1 lžička mleté skořice (vyzkoušejte naši skořici Dle Gusta), 6 bílků, moučkový cukr (na posypání)
Číst dále »
6 října., 2017
Pomazánky

Paštika z vepřových jater

2 housky, 600 g vepřových jater, 2 bílky, 2 lžíce paštikového koření, sůl, mletý černý pepř, máslo na vymazání
Číst dále »

Bramborový toč

Z trochy teplého mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Mezitím smícháme mouku s nastrouhanými syrovými brambory, vejcem a mlékem. Ochutíme solí, majoránkou a prolisovaným česnekem.  Přidáme kvásek a těsto promícháme. Necháme v teple kynout (zhruba jednu hodinu). Po vykynutí těsto nalijeme na vymazaný plech a pečeme v předem vyhřáté troubě při 180°C asi půl hodiny. Podáváme například k vařené čočce nebo houbové omáčce.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky