Termín galette pochází z francouzštiny a vyjadřuje nízké rustikální koláče z křehkého těsta s variabilními náplněmi. Můžete je naplnit podle libosti, my jsme vyzkoušeli hrušky s vanilkovou zmrzlinou a dopadlo to výborně! Na hruškový koláč galette si připravíme: 1 balení listového těsta (doporučujeme naše listové těsto Dle Gusta), 60 g mletých mandlí, 90 g krupicového cukru, 50 g másla, 1 vejce, 3 velké hrušky a 1 lžičku skořice.
Na těsto: 150 g květáku, 1 bílek, 50 g mletých mandlí, 40 g pohankové nebo celozrnné mouky, špetka kypřicího prášku nebo jedlé sody, sůl a mletý pepř Na pizzu: 100 g šunky, 3 rajčata, 4 žampiony, 1 balíček mozzarelly, koření na pizzu (tymián…), hrst čerstvé rukoly a olivový olej
Upečte tyto lahodné lívance po ránu a ujišťujeme vás, že celá vaše rodina se bude olizovat celý den. Budeme potřebovat: 4 lžíce čokoládové nebo lískooříškové pomazánky, 2 banány, 1 hrnek mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 2 lžíce cukru krupice, 1/2 hrnku mléka, 1 vejce, 1 lžíce másla, trochu oleje na smažení (např. kokosového) a vlašské či jiné ořechy na posypání (nemusí být)