Střední

Vyberte si z 446 receptů

25 ledna., 2021
Těstoviny

Těstoviny s tuňákem a olivami

Těstoviny dáme do osolené vroucí vody a uvaříme “na skus”. Scedíme a pokapeme olivovým olejem. Na pánvičku si dáme tuňáka (i s olejem), prolisovaný česnek, citronovou kůru i šťávu a olivy. Mírně opečeme (nesmíme moc, jinak by nám česnek zhořkl), přidáme rajčatový protlak a dochutíme mletým pepřem a případně solí. Smícháme s uvařenými těstovinami, posypeme nasekanou zelenou petrželkou a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
13 ledna., 2021
Polévky teplé

Gulášová polévka v chlebu

asi 1/2 kg předního hovězího masa, kousek sádla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 brambory, 1 větší mrkev, kousek bulvy celeru, 1 lžička kmínu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 l vody, sůl, mletý pepř, 1 lžička majoránky, 1 malý bochník chleba na polévku, jarní cibulka (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
10 prosince., 2020
Moučníky pečené

Vanilkové crème brûlée

400 ml smetany ke šlehání, 90 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 50 g cukru (nejlépe třtinového) plus cca 2 lžíce na vytvoření krusty
Číst dále »
0 komentářů

Domácí rýžové víno (Sake)

3 l vody, 1 kg krystalového cukru, 1/2 kg rýže, 1 kostka droždí, 50 g rozinek, 6 ks nového koření, 6 ks hřebíčku, 1 vanilkový lusk, kus (asi 5 cm) čerstvého zázvoru, 1 chemicky neošetřený pomeranč, 1 chemicky neošetřený citron
Číst dále »
3 komentáře
2 listopadu., 2020
Zvěřina a ostatní maso

Bažant na víně s houbami

1 bažant, 150 g anglické slaniny vcelku, sůl, 1 lžíce koření na divočinu (zvěřinu), 1 větší cibule, 1 sklenička konzervovaných hub v sladkokyselém nálevu (asi 300 g), 50 g rozpuštěného másla, 1/2 l bílého vína, 1/2 l vody, tymián (nejlépe čerstvý)
Číst dále »
0 komentářů
29 října., 2020
Moučníky nepečené

Marcipánové prsty čarodějnice

Falešný marcipán: 1/4 kg sušeného polotučného mléka, 1/2 kg moučkového cukru, 3 vrchovaté lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 lžíce mandlového aroma (např. od společnosti Dr. Oetker), trochu solamylu, 1 až 2 balíčky cukrárenského zeleného želé (také od Dr. Oetker) nebo trochu zelené potravinářské barvy Dále: trochu rozehřáté čokolády, celé neloupané mandle
Číst dále »
0 komentářů
18 září., 2020
Drůbež

Kuřecí maso na houbách

1/2 kg kuřecího masa, sůl, mletý pepř, trochu olivového oleje, 250 g hub (např. malých hříbků), 1 lžička drceného kmínu, 60 g másla, 2 cibule, 1 jarní cibulka (nemusí být), 3 stroužky česneku, 1 dl bílého vína, 1/2 l vody nebo vývaru, 100 ml zakysané smetany
Číst dále »
0 komentářů
17 září., 2020
Houby

Plněné a zapečené houby

10 až 15 hub vhodných k naplnění a zapečení (žampiony, bedly apod.), 6 lžic olivového oleje, 1 cibule, 200 g slaniny, 3 stroužky česneku, 3 rajčata, sůl, mletý pepř, 2 lžíce balzamikového octa, 100 ml zakysané smetany, 200 g tvrdého sýra (např. eidam uzený 45%) a zelené bylinky na ozdobu (pažitka, petrželka…)
Číst dále »
0 komentářů

Houbové rizoto

Na olivovém oleji v kastrolu si zpěníme najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, poté přidáme prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět. Zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Poté přiléváme po částech kuřecí vývar, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit (postupujeme po sběračkách). Takto pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová. Mezitím si na pánvičce rozehřejeme máslo a dáme na něj pokrájené houby. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut (podle druhu hub a velikosti pokrájených kousků) dusit, aby houby změkly. Na posledních pár minut přihodíme i zelený hrášek, aby také změkl. Smícháme s rýží a přidáme zakysanou smetanu. Hotové rizoto ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky