Střední

Vyberte si z 437 receptů

Domácí vepřová konzerva

Z bůčku odřízneme kůži a nakrájíme jí na kostičky o velikosti cca 4×4 cm. Plecko a zbytek bůčku nakrájíme na kostičky o velikosti 3×3 cm. Ve velké míse všechno maso, krom kůže osolíme a okmínujeme. Na dno sklenice položíme dva kusy kůže a přidáme maso. Sklenice by měla být plná po okraj. Do každé sklenice přidáme 2 lžičky vody a navrch opět položíme kůži. Zavíčkujeme a vložíme do kastrolu s vodou. Udržujeme teplotu na 80-85 stupních celsia asi hodinu. Poté stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Druhý den vaříme opět hodinu. Sklenice vyjmeme a otočíme dnem nahoru. Necháme vychladnout a uložíme na tmavé místo. Poznámka: zkontrolujte, zda se víčko na sklenici dobře uchytilo. Správně zavařená konzerva by vám měla vydržet až 2 roky.
Číst dále »
0 komentářů
3 června., 2021
Mleté maso

Tacos s mletým masem

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme najemno nasekaný česnek a opečeme dozlatova. Přidáme nakrájenou zelenou a červenou papriku, hovězí maso, orestujeme a podlijeme hovězím vývarem, ochutíme solí, pepřem, podle chuti přidáme chilli. Necháme pozvolna dusit zhruba 45 minut. Tortilly můžeme buď zapéct v troubě dokřupava, nebo je pouze ohřát. Plníme čerstvými listy salátu, masovou směsí, nahrubo nasekanými rajčaty a zasypeme oblíbeným sýrem (eidam, gouda aj.) Podáváme s rajčatovou salsou nebo guacamole. Náš tip: Podle chuti můžeme do masové směsi přidat kukuřici, černé olivy, fazole aj.
Číst dále »
0 komentářů
2 června., 2021
Drůbež

Kuře s melounem a pomerančovou omáčkou

Kuřecí plátky: 400 g kuřecích prsou, sůl, olivový olej, trochu sojové omáčky, mletý bílý pepř Pomerančová omáčka: 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l kuřecího vývaru, 2 dl bílého vína, šťáva ze 2 pomerančů, šťáva z 1 citronu, kůra z chemicky neošetřeného citronu, sůl, asi 1 lžička cukru Dále: meloun (nejlépe se hodí oranžový typ Galia), několik listů zeleného salátu, pomeranč na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Rebarborový džem s jahodami

1 kg řapíku rebarbory, 500 g jahod, 400 g tmavého cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 ks citronu, kůra z chemicky neošetřeného citronu
Číst dále »
0 komentářů
7 května., 2021
Zeleninová jídla

Květákový závin z listového těsta

Květák uvaříme ve slané vodě doměkka (asi 8 minut) a dáme okapat. Na másle si mezitím zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme uvařený květák, který jemně rozmačkáme a také opečeme. Směs osolíme, opepříme a zalijeme vejci ušlehanými se smetanou. Necháme ztuhnout a dáme vychladnout. Z listového těsta si vyválíme 2 placky, naplníme je květákovou směsí a posypeme nasekanou čerstvou petrželkou. Závin pevně zavineme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Dáme péci do předem vyhřáté trouby na 180°C na zhruba 20 až 25 minut a upečeme dozlatova. Podáváme teplé.
Číst dále »
0 komentářů
3 května., 2021
Mleté maso

Mexické burrito

500 g hovězího mletého masa, 2 ks cibule, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 1 plechovka sterilovaných fazolí, česnek, červené víno, římský kmín, sladká paprika, chilli, olej, koriandr, pepř, zakysaná smetana, pšeničné nebo kukuřičné tortilly
Číst dále »
2 komentáře
9 dubna., 2021
Moučníky pečené

Domácí krtkův dort

Nejprve si připravíme korpus. Oddělíme bílky od žloutků. K žloutkům přisypeme cukr a vyšleháme do pěny. Přilijeme olej, mléko a vmícháme. Hladkou mouku prosejeme společně s kakaem a práškem do pečiva, a poté po částech zašleháme do těsta. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pomocí stěrky zlehka přidáme ke směsi. Těsto vlijeme na vysypaný a vymazaný plech s vyššími okraji nebo do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C po dobu asi 30 minut. Mezitím si připravíme krém. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a vychladlý puding. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha a rovněž přidáme do krému. Čokoládu nasekáme na malé kousky a také přisypeme. Nakonec osladíme vanilkovým cukrem, popřípadě ještě podle chuti klasickým krystalovým cukrem. Jakmile nám korpus vychladne, kolem dokola vyřízneme obdélník tak, aby po krajích zůstal asi centimetr těsta. Vyříznutý obdélník opatrně vydlabeme, ovšem vespod nám musí zůstat ještě vrstva těsta. Do vytvořeného důlku postupně klademe podélně rozkrájené banány, jeden vedle druhého, dokud nezaplníme celou plochu. Na banány natřeme bohatou vrstvu krému. Nakonec vydlabanou část rozdrolíme a povrch celého dezertu zasypeme. Necháme důkladně vychladit a podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
8 dubna., 2021
Moučníky pečené

Čokoládové suflé

100 g kvalitní hořké čokolády (např. COOP Premium), 90 g másla + 20 g másla (na vymazání hrnečku), 4 lžíce jemně drcených mandlí (na vysypání), 120 g krupicového cukru, 3 lžičky tuzemáku (vyzkoušejte náš tuzemák Marshall), 2 lžíce hladké mouky, 3 vejce (oddělené žloutky a bílky), nastrouhaná čokoláda (na ozdobení)
Číst dále »
1 komentář
23 března., 2021
Moučníky pečené

Máslové sušenky Red velvet

2 hrnky cukru krupice, 2 hrnky hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky krémového sýra (např. Žervé Ranko), 3 lžíce hořkého kakaa (doporučujeme COOP Premium), 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 4 lžíce másla, 1 lžíci červeného potravinářského barviva a 6 lžic moučkového cukru.
Číst dále »
1 komentář

Vyhledávání receptů

Rubriky