Střední

Vyberte si z 448 receptů

17 února., 2025
Moučníky pečené

Valašské tvarohové koláčky

Nejprve si přesejeme mouku do větší mísy, uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme droždí. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce s trochou cukru a mouky na kaši, povrch posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě asi 10 až 20 minut kynout (nejméně tak dlouho, dokud se na moučné vrstvě na kvásku neobjeví trhliny). Vzešlý kvásek promícháme s moukou a se solí a přidáme ostatní ingredience. Těsto mísíme dřevěnou vařečkou tak dlouho, až se začnou tvořit bublinky. (Správně vypracované těsto je pevné a suché, nepřichytává se na stěny mísy, nelepí se. Pro vypracování těsta můžeme místo vařečky použít rovněž svoje ruce. Když se nám těsto lepí na prsty, musíme ho ještě hníst nebo můžeme přidat trochu mouky.) Hotové vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme aspoň 30 minut kynout. Poté těsto vyndáme na vál a z těsta vytvoříme malé bochánky, které necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Bochánky zmáčkneme na placky se silnějším okrajem. Nyní si smícháme všechny ingredience na náplň a nandáme ji bohatě na koláčky. Ozdobíme rozinkami a okraje koláčků pomažeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě posledních 10 minut odpočinout a poté vložíme do trouby vyhřáté na 200° Celsia. Pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Hotové koláčky podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
17 února., 2025
Drůbež

Kuře v jogurtu

1 kuře, 1 velký kelímek (380 g) bílého smetanového jogurtu, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, kari koření
Číst dále »
14 února., 2025
Moučníky nepečené

Ztracený toast s borůvkami

V misce rozmícháme vejce, která trochu rozředíme mlékem. Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Plátek toustového chleba obalíme ve směsi vejce a mléka, na rozpálené pánvi jej opečeme z obou stran dozlatova a pak ještě horké obalíme ve skořicovém cukru. Na každý toust položíme ohřáté borůvky s džemem a ozdobíme ušlehanou smetanou. Ihned podáváme. Poznámka: Ve Francii je tento pokrm nazýván “pain perdu” (ztracený chléb), v anglicky mluvících zemích je pak toto jídlo známé jako “french toast”.
Číst dále »

Pizza z lásky

1/2 kostky droždí, 1 lžička cukru, 250 ml vlažné vody, 500 g hladké mouky, špetka soli, 6 lžic olivového oleje, 1 rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, sůl, oregano, 150 g šunky, 1 cibule, 3 rajčata, 100 g oliv bez pecky, 200 tvrdého sýra (např. eidam 45%), 3 lžíce olivového oleje
Číst dále »
13 února., 2025
Bezmasá jídla

Tofu se zeleninou

asi 200 g tofu (např. marinovaného), 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 červená paprika, 1/2 malé brokolice, hrst hráškových lusků, 3 stroužky česneku, 1 sáček alaburek (pražených sojových bobů), sůl, mletý pepř, 1 lžíce cukru, trochu citronové šťávy
Číst dále »
13 února., 2025
Moučníky pečené

Minibábovky Red Velvet cupcakes

Těsto: 2 a půl hrnku hladké mouky, 2 a půl lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 a 3/4 hrnku cukru krystal, 2 lžíce kakaa, 1 hrnek vody, 200 g změklého másla, 3 vejce, 1 lžíce červeného gelového barviva, 1 lžička vanilkového aroma, 2 lžíce olivového oleje Krém: 230 g krémového sýra (mascarpone, philadelphia, popř. tvaroh), 1/2 lžičky vanilkového aroma, 60 g moučkového cukru, 2 až 3 lžíce smetany Dále: červená srdíčka na ozdobu
Číst dále »
27 ledna., 2025
Moučníky pečené

Moučník kokosová zebra

Kokosová zebra? Ano, slyšíte správně! Tento lahodný moučník vás svým vzhledem doslova očaruje! Na kokosovou zebru si připravíme: 4 vejce, 1 hrnek třtinového cukru (vyzkoušejte COOP Premium), 1 hrnek kokosového nápoje (doporučujeme také COOP Premium), 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 3/4 hrnku oleje (např. slunečnicového COOP Premium), trochu vanilkového extraktu, 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, špetka soli, 4 lžíce kakaa (COOP Premium), trochu oleje na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy.
Číst dále »
24 ledna., 2025
Zeleninová jídla

Koláč s rajčaty a bylinkami

4 vejce, 125 g jemných ovesných vloček, 125 g hladké mouky, 125 g másla, 750 g čerstvých rajčat, 1 cibule, 1 stroužek česneku, svazeček čerstvých bylinek (např. petrželka, pažitka, kopr, tymián…), 300 g zakysané smetany (doporučujeme naši zakysanou smetanu Ranko), 150 g nahrubo nastrouhaného sýra, mletý pepř, sůl
Číst dále »
24 ledna., 2025
Moučníky pečené

Koláč z batátů

Sladké brambory neboli batáty jsou právě díky své sladší chuti ideální také pro přípravu sladkých pokrmů. Vyzkoušejte tento vláčný batátový koláč.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky