Střední

Vyberte si z 437 receptů

19 září., 2022
Moučníky pečené

Švestkový cheesecake

Svěží a lehce nakyslá chuť švestek výborně doplní sladký krém a sušenkový korpus. Tento dezert si zamilujete! Na švestkový cheesecake si připravíme: trochu másla na vymazání formy a trochu hrubé mouky na vysypání formy. Dále pak: 200 g máslových sušenek, 70 g másla, 250 g mascarpone, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 150 g moučkového cukru, 1/2 lžíce strouhané citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžáci vanilkového extraktu a zralejší švestky.
Číst dále »
0 komentářů

Hříbková polévka z čerstvých hříbků

300 g hříbků, 2 brambory, kousek másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 l kuřecího vývaru (může být z kostky), 200 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, trochu drceného kmínu, pár malých hlaviček hříbků na ozdobu, zelená petrželka na ozdobu, trochu olivového oleje
Číst dále »
1 komentář

Houby naložené v octě

Houby očistíme a nakrájíme na přiměřeně velké kousky. Do hrnce dáme vodu a do ní přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření a bobkový list (vše v množství podle litrů vody). Vhodíme houby a předvaříme je podle tvrdosti 10 až 20 minut. Po dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slijeme a houby opláchneme na sítku studenou vodou. Nyní si připravíme nálev: Veškeré ingredience na nálev necháme zhruba 5 minut povařit, přecedíme a koření rovnoměrně rozdělíme do čistých (vymytých a vysušených) sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a naplníme je asi do tří čtvrtin každé sklenice. Sklenice zalijeme připraveným nálevem a pečlivě uzavřeme víčkem. Sterilujeme 25 minut při 100°C zcela ponořené ve vodě. Poznámka: Spolu s houbami můžeme do skleniček přidat i čerstvou zeleninu (cibuli, mrkev, sladkou paprikou, patizon apod.) s koprem nebo i kouskem pálivé feferonky.
Číst dále »
0 komentářů
7 září., 2022
Houby

Smetanová houbová omáčka

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na másle si necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme k ní houby a zalijeme je horkým vývarem. Přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín a dusíme asi 20 minut (aby byly houby krásně měkké). Potom přilijeme sladkou i kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě asi 10 minut provařit. Podle chuti osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, okyselíme a osladíme. Houbovou omáčku můžeme podávat s masem (nejčastěji s hovězím), nebo bez masa, s kynutým nebo vídeňským knedlíkem, popř. s bílým pečivem.
Číst dále »
1 komentář
6 září., 2022
Rýžové pokrmy

Plněná a zapečená rajčata

Rajčata překrojíme napůl a vydlabeme dužinu. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si na oleji osmažíme cibulku a přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Opečenou cibulku se slaninou přidáme k uvařené rýži, dužině z rajčat a na kostičky pokrájenému sýru Akawi. Vše ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a nasekanými čerstvými bylinky. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních Celsia zhruba 20 minut.
Číst dále »
0 komentářů

Vegetariánské lasagne s lilkem

Italská klasika upravená i pro vegetariány. Jsme si ovšem jisti, že si i zapřisáhlí milovníci masa pochutnají! Budeme potřebovat: těstovinové pláty na lasagne, 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 sýr mozzarella, hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a mletý pepř.
Číst dále »
0 komentářů
8 srpna., 2022
Drůbež

Kuřecí prsa zapečená se sýrem a cibulí

Kuřecí prsa nařízneme a dovnitř vložíme sýr (část si necháme na posypání). Spíchneme párátky a pomalu opečeme na oleji na pánvi ze všech stran. Opečená kuřecí prsa vyndáme a na stejném oleji opečeme i nasekanou cibuli. Poté vše přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Podlijeme vývarem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme asi 40 minut. Před koncem pečení posypeme zbylým sýrem a necháme roztát a zezlátnout. Podáváme s hranolkami nebo s bramborovou kaší.
Číst dále »
0 komentářů
28 července., 2022
Ryby a mořské plody

Losos s červeným rybízem

2 porce lososa, 1 lžíce barevného pepře, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, trochu cukru, trochu vinného octa, sůl, hrst čerstvých špenátových lístků, hrstička čerstvého červeného rybízu (popř. 2 lžíce rybízu jako brusinky)
Číst dále »
0 komentářů
26 července., 2022
Moučníky pečené

Rybízové muffiny s čokoládou

Vyzkoušejte dokonalé spojení rybízu a čokolády. Rybízové muffiny vám nezaberou moc času a chutnají prostě skvěle! Budeme potřebovat: 120 g cukru, 1 vejce, 60 g změklého másla, 120 ml mléka, 180 g hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, 100 g rozpuštěné čokolády a 130 g červeného rybízu.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky