Střední

Vyberte si z 448 receptů

Polévka z mungo fazolí

Mungo fazole si nejlépe den předem namočíme do vody. Na olivovém oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, mrkev a řapíkatý celer. Vše posypeme kari kořením. Přidáme mungo fazole a zalijeme vývarem. Do hrnce vložíme bobkový list a podle chuti i chilli papričku. Vše necháme pomalu vařit. Až jsou fazolky a ostatní zelenina měkké, stáhneme z plamenu a část zeleniny a fazolek rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpátky do hrnce. Tím zajistíme, že se polévka zahustí. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvě nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Číst dále »
18 března., 2025
Zeleninová jídla

Muffiny se špenátem a slaninou

200 g mraženého špenátu, 200 g anglické slaniny, 1 lžíce olivového oleje, 270 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 2 vejce, sůl, mletý pepř, 3 bílky
Číst dále »
18 března., 2025
Drůbež

Špízy s tofu

Na špízy: 4 balíčky tofu, sojová omáčka, zelenina podle libosti (červená paprika, cuketa, červená cibule…) a olej na smažení (např. řepkový).
Číst dále »
18 března., 2025
Moučníky pečené

Jablečný koláč (Apple pie)

Těsto: 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, trochu soli, 1/3 studené Hery, 1/3 studeného másla, 1/3 hrnku ledové vody Náplň: 7 jablek, trochu citronové šťávy, 200 g krupicového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, trochu mleté skořice Dále: kousek másla (nad náplň), 1 vejce (na potření)
Číst dále »
18 března., 2025
Ryby a mořské plody

Losos v kabátku se špenátem a bazalkovou omáčkou

400 g lososa, 2 hrsti špenátových listů, 1 lžíce másla, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany, sůl, pepř, 1 balení listového těsta, 1 žloutek, 1 dl bílého vína, ½ dl vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 hrst čerstvé bazalky
Číst dále »
11 března., 2025
Moučníky pečené

Mrkvové muffiny

400 g mrkve, 250 g krystalového cukru, šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička jedlé sody, 200 ml oleje
Číst dále »
11 března., 2025
Saláty

Caesar salát s lososem

Lososa očistíme (omyjeme a osušíme), nakrájíme na menší kostky a lehce potřeme olivovým olejem. Zprudka jej opečeme na nepřilnavé pánvi dozlatova (uvnitř by však maso mělo zůstat měkké) – pečeme asi 2 až 3 minuty z každé strany. Opečené kousky lososa mírně osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvilku odležet. Nyní si připravíme dresink: Ten vyrobíme tak, že všechny uvedené ingredience ušleháme ponorným mixérem a vzniklý dresink dáme vychladit. Opečeného lososa dáme dáme do mísy, na pánev přilijeme olivovým olej a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou bílou bagetu. Při opékání ke krutonům z bagety přidáme i prolisovaný česnek a na závěr krutony trochu osolíme. Poté omyjeme, osušíme a natrháme ledový salát a...
Číst dále »
4 března., 2025
Polévky teplé

Francouzská cibulačka s vínem

1 kg cibule, 100 g másla, trošku tymiánu a rozmarýnu (nemáme-li čerstvé bylinky, použijeme sušené), 2 lžíce cukru, mletý pepř, bobkový list, sůl, 2 dl bílého vína (vyzkoušejte bílé víno Árie), 1 lžíce krupice, 1 l kuřecího vývaru, 1 bílá bageta, 200 g tvrdého sýra (např. eidam 45% Ranko)
Číst dále »
4 března., 2025
Polévky teplé

Polévka Minestrone

3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g fazolí, cca 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 1 konzerva loupaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 mrkve, kousek bulvového celeru, 2 brambory, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nať z čerstvé petržele (případně i čerstvá tymiánová nať), sůl a pepř
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky