Náročné

Vyberte si z 35 receptů

8 února., 2024
Sladká jídla

Kváskové koblihy

Nenechte se odradit časovou náročností těchto koblih. Čistého času příprava tolik nezabere, ale sličné koblížky potřebují svůj čas, aby byly opravdu vykutálené. Na kváskové koblížky budeme potřebovat: Na kvas: 25 g vlastnoručního kvásku, 20 g cukru, 90 g hladké mouky, 40 g vlažné vody. Na těsto pak: 110 g mléka, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 115 g změklého másla, 3 vejce, 10 g soli, 20 g rumu, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, olej na smažení, moučkový cukr na obalení, náplň dle chuti
Číst dále »

Svíčková na smetaně

750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězího zadního), 100 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 1 mrkev, 1/2 bulvy celeru, 1 petržel, 5 zrníček celého pepře, 3 zrníčka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citronová šťáva, 150 g másla, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky (případně mléko na zředění), 1 lžíce cukru na karamel, šlehačka, plátky citronu, brusinkový kompot nebo džem, čerstvý tymián a bobkový list (na ozdobu)
Číst dále »

Domácí rohlíky či housky

Omládek: 100 ml vlažného mléka, 1 lžička medu, 1/4 kostky droždí (asi 10 g), 125 g hladké mouky Dále do těsta: 5 g cukru, 8 g soli, 145 ml vlažné vody, 25 g olivového oleje, 360 g hladké mouky
Číst dále »
29 června., 2022
Moučníky pečené

Dezert Pavlova

Dezert Pavlova je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové. Jeho autor se prý při jeho tvorbě inspiroval Anninou baletní sukní.
Číst dále »
22 dubna., 2022
Polévky teplé

Vietnamská hovězí polévka Pho

Vývar: 2 kg hovězích morkových kostí, asi 4 l vody, 1 cibule, větší kus čerstvého zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 2 hvězdičky badyánu, kousek celé skořice, 1 lžíce soli Dále: sáček plochých rýžových nudlí, 1 červená cibule, 2 jarní cibulky, 2 hrsti čerstvých klíčků, svazek čerstvých bylinek, 500 g kvalitní hovězí svíčkové, citron nebo limetka, čerstvé chilli papričky
Číst dále »
22 dubna., 2022
Moučníky pečené

Turecký moučník Baklava

Vlašské ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením  (trochu rozsekaných pistácií si necháme na posypání hotového moučníku). Přidáme moučkový a vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Poté si rozdělíme listové těsto na tři části a z každé vyválíme plát (čtverec). První plát položíme na plech vyložený pečicím papírem a na těsto dáme polovinu ořechové náplně. Překryjeme druhým plátem, opět dáme polovinu směsi a zakončíme třetím čtvercem těsta. Pomažeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme ostrým nožem na čtverečky. Těsto pokropíme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C 30 minut, poté zvýšíme teplotu na 190° C a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Nyní se pustíme do přípravy sirupu: Ten připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Upečenou a voňavou baklavu vyndáme z trouby a přelijeme připraveným sirupem. Na závěr moučník posypeme schovanými pistáciemi a ihned podáváme.
Číst dále »
27 října., 2021
Drůbež

Pečená kachna se zelím

1 kachna, sůl a kmín (na kachnu), 400 g zelí, 1 větší cibule, 50 g sádla, 1 lžíce celého kmínu, 100 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, sůl, trochu bílého vína
Číst dále »
23 září., 2021
Moučníky pečené

Apple pie makronky (s chutí jablečného koláče)

Také jste podlehli chuti těchto křehkých barevných krásek? Vyzkoušejte tuto netradiční příchuť amerického koláče, kterou si jistě zamilujete! Na 15 kusů budeme potřebovat: Na skořápky: 55 g mandlové mouky (nebo velmi jemně namletých mandlí), 100 g cukru moučka, 13 g cukru krupice, 90 g bílků, špetku soli, 1 lžičku skořice a gelové potravinové barvivo (není nutné). Na krém pak: 2 malá jablka, ½ lžíce třtinového cukru, 1 lžíci tuzemáku, ½ lžíce javorového sirupu nebo medu, 50 g másla a 2 lžíce cukru moučka.
Číst dále »

Domácí tortelliny s rajčatovou omáčkou

Tortelliny: 400 g hladké mouky, 2 ks vajec, 100 ml vody, sůl, 1 lžíce olivového oleje, máslo, na náplň (sýr nebo ochucené mleté maso) Rajčatová omáčka: 3 lžíce olivového oleje, 1 konzerva loupaných rajčat, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, oregano, tymián, čerstvá bazalka Na závěr: kousek másla, trochu strouhaného sýra a čerstvé lístky bazalky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky