Lososa omyjeme a osušíme. Vcelku jej pokapeme olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou, přesypeme nasekanou zelenou petrželkou a česnekem. Osolíme a obalíme v zrnkách celého pepře. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské fólie, dáme nejprve na dvě hodiny do ledničky a poté jej přemístíme na necelou hodinu do mrazáku. Po vyndání z fólie lososa ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké (až průhledné) plátky. Lososvé carpaccio ihned podáváme (s čerstvým pečivem). Poznámka: Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.). Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se […]
Na olivovém oleji na hluboké pánvi si osmahneme nejprve oloupanou a pokrájenou cibuli a na malou chvíli i oloupaný a pokrájený česnek. Na pánev vyklopíme celý obsah rajčat z plechovky a rozředíme zeleninovým vývarem. Necháme vařit zhruba 5 minut, poté omáčku rozmixujeme tyčovým mixerem. Přidáme rajčatové protlaky, dochutíme solí, troškou mleté skořice s cukrem a máme hotovo.
Očištěný česnek a cibuli nasekáme nadrobno, chilli papričku zbavíme jádřince. Cibuli i chilli papričku společně orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, do kterého po chvíli přidáme omytá a na kostičky nakrájená rajčata a nasekaný česnek. Dusíme zhruba 10 minut (aby rajčata změkla a vytvořila omáčku). Osolíme a opepříme podle chuti. Pikantní rajčatovou omáčku podáváme například k těstovinám, ale výborná je také například ke smaženým cibulovým kroužkům – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se většinou používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Nejprve si na okraji sklenky na martini vytvoříme kakaovou krustu, a to tak, že okraj sklenky namočíme do vody a položíme do kakaa. Do šejkru nebo sklenice s uzávěrem poté nalijeme vodku s kakaovým či čokoládovým likérem a přidáme trochu ledové tříště. Vše důkladně protřepeme a opatrně nalijeme do sklenky (abychom si nepoškodili kakaovou krustu). Na závěr ozdobíme nastrouhanými hoblinkami z čokolády a ihned podáváme.
Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku). Jakmile začnou švestky u stopky praskat, vyjmeme je a ostrým nožem sloupneme. Naplníme je do sklenic, proložíme kouskem celé skořice a několika hřebíčky. Zalijeme teplým nálevem z vody a cukru a do každé sklenice před uzavřením přidáme lžíci tuzemáku. Sterilujeme 20 minut při 85°C.
Jahody zbavíme zelených stopek a omyjeme vodou. Všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme. (Máme-li mixer na led, vhodíme ledové kostky. Pokud jej nemáme, přidáme do smoothie led drcený.) Vzniklý nápoj nalijeme do sklenic, ozdobíme čerstvou jahodou a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.