Pamatujete si stále na tradiční a poctivý makovec? Máme pro vás skvělý recept, který pracuje pouze s bezlepkovými surovinami, tudíž si jej mohou vychutnat i jedinci s alergií či nesnášenlivostí lepku.
Zelený chřest zbavený dřevnatého konce dáme na 8 až 10 minut vařit do osolené vody, do níž přidáme plátek másla a plátek limetky. Mezitím si nakrájíme kozí sýr na malé kostičky. Uvařený chřest opatrně slijeme a naservírujeme na talíř. Takto připravený ho posypeme na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a kostičkami kozího sýra. Opepříme čerstvě mletým pepřem, osolíme a přidáme měsíček limetky na ozdobu. Podáváme s čerstvým bílým pečivem.
Ze všech uvedených ingrediencí vytvoříme směs, kterou zalijeme zhruba 2 hrnky mléka a necháme nejméně hodinu odležet. Pak ze směsi vytvoříme menší či větší placičky, které pečeme na pečicím papíře v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia přibližně 15 minut. Poznámka: Po upečení můžeme placičky potřít například povidly nebo ozdobit lžičkou jogurtu či zakysané smetany.
Byli jste někdy v Turecku? Už jste někdy ochutnali turecké placky alias turecký chléb? Jestli ne, udělejte si pár minut času a vyzkoušejte je podle našeho receptu. Je to tak snadné, že to za zkoušku rozhodně stojí! Připravte si k nim například hummus, rajčatový nebo česnekový dip, pečené jehněčí maso na špízu, zeleninu a užijte si tak pravé turecké hody!
Do větší mísy vsypeme sypký obsah sáčku, přidáme vejce a studenou vodu. Ručně šleháme, dokud nám nevznikne hladké a lité těsto. Poté těsto necháme zhruba 5 minut odstát. Na rozehřátou pánev potřenou olejem nalijeme malou naběračkou těsto a lívanečky smažíme po obou stranách dozlatova. Hotové lívanečky podáváme s džemem nebo s oslazeným tvarohem, ozdobené šlehačkou či ovocem.
Pudingový prášek a cukr nasypeme do trochy mléka a důkladně jej rozmícháme. Zbývající mléko zahřejeme a tuto připravenou směs do něj nalijeme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme nanejvýš 1 minutu. Horký puding nalijeme do mističek a dáme ztuhnout do ledničky. Vychlazený puding vyklopíme na talířek a ozdobíme oblíbeným ovocem. Ihned podáváme.