Jedli jste někdy křupavé cibulové kroužky a zachutnali vám? Není nic jednoduššího, než si je připravit doma. A jsme si jisti, že díky malému vylepšení pomocí kousku sýra vám nebudou chybět už na žádné oslavě či jiné vhodné příležitosti.
Veku či chléb si nakrájíme na kostičky a na másle je dozlatova opražíme. Zbylé máslo rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou, asi půl minuty pražíme a poté přelijeme vychladlým vývarem se smetanou. Vaříme asi 10 minut, pak přisypeme nastrouhaný sýr a necháme ho v polévce zcela rozpustit. Podle chuti polévku přisolíme a opepříme. Přidáme žloutek, který si rozkvedláme v malém množství polévky. Necháme ještě chvilku provařit a můžeme servírovat. Podáváme s nasekanou petrželkou a opečenými kostičkami veky či chleba.
Troubu předehřejeme na 200˚ Celsia. Rýži uvaříme na skus a scedíme. Mezi tím papriky očistíme a zbavíme semínek, aby nám zůstala mistička pro naplnění. Cuketu očistíme a nakrájíme na menší kostičky, cibuli i česnek nakrájíme najemno, cherry rajčata napůlíme. Na větší pánvi zpěníme na olivovém oleji cibulku a česnek, jakmile zesklovatí, přidáme ostatní zeleninu. Podusíme společně přibližně 5 minut a přendáme do větší mísy. K zeleninové směsi přidáme uvařenou rýži, kmín, koriandr a dle chuti osolíme a opepříme. Podle chuti můžeme přidat i špetku chilli. Dobře promícháme a hotovou směsí plníme očištěné papriky. Navrch zasypeme kozím sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 až 15 minut, dokud papriky nezměknou. Horké zapečené papriky ihned podáváme.
Připravte si lehkou a zdravou večeři nebo svačinu, která nezabere mnoho času a chutná báječně! Budeme potřebovat: 100 g uzeného lososa, 200 g krémového sýra (doporučujeme např. naše žervé Ranko), asi 5 sušených rajčat naložených v oleji a čerstvé bylinky (kopr, bazalka, pažitka…)
Mrkev oloupeme a fenyklové bulvy omyjeme a očistíme. Mrkev i fenykl nakrájíme na kostičky. (Několik tenkých plátků mrkve a fenyklu můžeme nechat na ozdobu.) Cibuli také oloupeme a pokrájíme. Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a nejprve na něm osmahneme pokrájenou cibuli. Asi po 3 minutách přidáme kostičky fenyklu a mrkve a za stálého míchání opékáme dalších zhruba 5 minut. Poté přilijeme horký zeleninový vývar a necháme pod pokličkou přibližně 15 minut vařit. Nyní vše rozmixujeme ručním tyčovým mixerem. Na závěr již jen ochutíme citronovu šťávou, osolíme, opepříme a přidáme roztlučený římský kmín. Ozdobíme schovanými tenkými plátky mrkve a fenyklu s čerstvou zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.
Z plechovky s cizrnou slijeme šťávu, přičemž si ji necháme na později. Do mixéru vsypeme cizrnu, přidáme olivový olej, sezamovou pastu tahini, trochu šťávy z cizrny, citronovou šťávu, utřený česnek a sůl. Všechno mixujeme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří hladká pomazánka. Pokud je příliš hustá, můžeme přidat více slité šťávy z cizrny. Podle chuti ještě můžeme dochutit solí nebo citrónem. Ozdobíme petrželkou a podáváme s pita chlebem nebo jiným čerstvým pečivem.