4 až 6 stroužků česneku (podle síly a velikosti stroužků), 300 ml olivového oleje, 1 lžička soli, trochu mletého pepře, 4 žloutky, 1 lžíce dijonské hořčice, trochu citronové šťávy
Fenykl a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme dusit na máslo a dusíme tak dlouho, dokud není fenykl měkký (občas přilijeme trochu horké vody). Vmícháme strouhaný sýr, podle chuti osolíme a před servírováním posypeme vlašskými ořechy. Můžeme ještě dozdobit snítkou čerstvých fenyklových lístků, případně i několika fenyklovými semínky. Ihned podáváme!
Mandle necháme přes noc louhovat ve vodě. Druhý den vodu slijeme a doplníme čistou. Potom mixujeme na plné otáčky tak dlouho, dokud nevznikne bílý nápoj. Ten přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Vzniklé mandlové mléko podle chuti dosladíme medem nebo javorovým sirupem, popř. ochutíme troškou skořice či vanilky. Pít jej můžeme studené i teplé. Poznámka: Mandlovou dužinu nevyhazujeme, ale použijeme pro další pečení.