Mandle vložíme do mixéru a podle výkonnosti mixéru mixujeme do krásné, hladké hmoty. Vmícháme citronovou šťávu se solí (pokud jsme neměli mandle solené) a máme hotovo! Mandlové máslo skvěle chutná na opečených toastech.
Pokud patříte mezi milovníky čokolády, rozhodně vyzkoušejte naše čokoládové brownies s kešu ořechy. Intenzivní čokoládová chuť se projeví i v malém kousku a je doplněna křupavými kešu ořechy. Na čokoládové brownies s kešu ořechy si připravíme: 250 g hořké čokolády, 100 g másla, 1 lžíce kakaa, 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 lžíce vanilkového extraktu (není nutné), 95 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli a 1 hrnek kešu ořechů.
Každý z nás má někdy chuť na něco sladkého. Udělejte si doma jednoduché a velmi zdravé ořechové máslo s vanilkou, které můžete použít na palačinky nebo jen tak k čerstvému pečivu. Na ořechové máslo s vanilkou si připravíme: 350 g vlašských ořechů, lískových ořechů, mandlí, buráků či kešu (klidně směs více druhů), med (množství podle chuti) a vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na zhruba 1 cm silná kolečka. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Poté kedlubny z vody vyjmeme a necháme je vychladnout. Obalíme v mouce, v osoleném a opepřeném vajíčku a strouhance. Smažíme na oleji dozlatova. Ke smaženým kedlubnám podáváme například vařené brambory. Skvěle se k nim hodí jogurtový dip. Recept najdete ZDE. Vhodná je také domácí majonéza, recept naleznete ZDE
Avokádo rozkrojíme na polovinu a vyjmeme pecku. Do vzniklého důlku v avokádu vyklepeme 1 vajíčko. (na 1/2 avokáda 1 vajíčko). Osolíme, opepříme a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 200 stupňů 10 až 20 minut. Vyjmeme z trouby zakápneme olivovým olejem, a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a pažitkou nebo jarní cibulkou.
2 lžíce olivového oleje, 150 g slaniny, 3 cibule, asi 8 stroužků česneku, 1 a 1/2 l vody, 3 větší brambory, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, trochu mletého pepře a majoránky (čerstvé či sušené), 2 velké balení (300 g) olomouckých tvarůžků