Česnek, cibuli i brambory oloupeme. Sádlo rozpustíme v kastrolu a nejprve na něm orestujeme pokrájenou cibuli a po chvíli i nadrobno nasekaný česnek. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a brambory a asi po 5 minutách restování zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor (asi 15 minut). Na závěr osolíme a okořeníme majoránkou. Přidáme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a osmažené kostičky chleba. Ozdobíme zelenými bylinkami a ihned podáváme.
Sezóna švestek je v plném proudu a proto neváhejte a vyzkoušejte tento snadný recept na originální a vydatnou snídani nebo svačinu. Nebudete litovat! Na sandwich s cottage sýrem a švestkami si připravíme: 4 plátky toastového chleba, 1 lžíci másla, 4 lžíce sýra cottage, 2 lžíce medu (nemusí být), 2 větší švestky a bylinky na ozdobu (nemusí být).
Švestková povidla dáme do kastrůlku, přilijeme vinný ocet s vodou a přidáme prolisovaný česnek. Nad mírným plamenem podusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme i sladkou papriku a chilli se solí. Ještě horkou omáčku můžeme nalít do vymyté a vysušené sklenice, uzavřít víčkem a obrácené dnem vzhůru nechat vychladnout. Anebo ji rovnou použijeme jako přílohu ke grilovanému masu. Poznámka: Při přípravě vyzkoušejte naše švestková povidla z trouby – recept na ně přinášíme ZDE