Ostružiny omyjeme vodou a dáme je do kastrolu. Do plátěného pytlíčku vložíme celou skořici spolu s hřebíčky a přidáme jej k ostružinám. Přivedeme pomalu k varu a ostružiny při tom mírně rozmačkáme mačkadlem na brambory. Poté přidáme Želírfix 2:1 rozmíchaný ve 2 lžících cukru a necháme asi 4 minuty probublávat na mírném ohni. Přisypeme zbývající cukr a povaříme poslední 2 minuty. Stáhneme z ohně, pytlíček s kořením vyndáme a vmícháme citronovu šťávu s tuzemákem. Horký džem naplníme do vymytých a vysušených skleniček, uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
2 pěkné skleničky o objemu 3 dl, 250 g oloupaných a uvařených meruněk, 100 ml smetany, špetka soli, 100 g jogurtu, špetka skořice, 1 lžíce medu, 1 lžička drcených květů levandule, asi 5 oblíbených sušenek (esíčka, BEBE, medové sušenky), na ozdobu lístky máty a levandulové květy (nemusí být)