K voňavým Vánocům jistě neodmyslitelně patří sladký a hustý vaječný likér. Někteří ale jeho konzumaci raději vynechávají, například kvůli intoleranci laktózy. Nicméně tak tomu nutně nemusí být. Zkuste sáhnout po mléce kokosovém nebo třeba mandlovém a neodpírejte si již tuto vánoční lahůdku. Budeme potřebovat: 800 ml kokosového mléka, 5 žloutků, 1 celou skořici, 1 hvězdičku badyánu, špetku muškátového oříšku, 1 lžičku vanilkového extraktu a 200 ml tuzemáku.
50 ml whiskey s vanilkovou příchutí, 25 ml šťávy z citronu, zástřik angustury/bitter, 40 ml sirupu kořeněný čaj, perlivá voda dle chuti na zjemnění, celá skořice, hvězdičky badyánu a špetka vanilky pro ozdobu
Připravíme si: 1 plechovku kondenzovaného mléka slazeného, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 150 ml tuzemáku a podle chuti i trochu mleté skořice.
Květák může sloužit jako výborná příloha, ale i jako hlavní chod v podobě rýže. Vizuálně připomíná možná spíše kus-kus, chuť vás každopádně nadchne. Květákovou rýži můžete smíchat se zeleninou, přidáte kousek masa či rybu a během chviličky máte rychlé, nízkokalorické, přesto nutričně vyvážené jídlo. Na květákovou rýží budeme potřebovat: 1 střední květák, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody (nebo bílého vína), 1 menší šalotku, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
Znáte voňavé ovocné punče, které nikdy nechybí na žádných správných trzích? Není až tak těžké udělat si je v pohodlí domova! Na hruškový punč budeme potřebovat: 3/4 sklenice kvalitního hruškového džusu (nejlépe 100%), 1 tyčinku skořice, 2 hřebíčky, 1 lžíci tuzemáku, cukr dle chuti a voda na zředění dle potřeby.