Milují i vaše děti mák se sladkými povidly? Pokud ano, připravte jim ke Dni dětí tyhle skvělé placky a udělejte jim tak sobotní svátek přesně podle jejich gusta! Na lokše (placky) si připravíme: 800 g vařených brambor, 2 vejce, 300 g polohrubé mouky a 1 lžičku soli. Dále pak: přepuštěné máslo ghí (na pečení placek), 200 g švestkových povidel (doporučujeme naše povidla Dle gusta), 100 g jemně umletého máku, 50 g moučkového cukru a máslo (na přelití).
Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Spolu s oloupanými stroužky česneku dáme vařit do osolené vroucí vody. Vaříme doměkka po dobu zhruba 15 minut a poté veškerou vodu slijeme. Do hrnce přilijeme teplou smetanu a rozmixujeme tyčovým ručním mixerem dohladka. Dochutíme solí, mletým pepřem a troškou strouhaného muškátového oříšku. Květákovou kaši před servírováním posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme ke stejným jídlům jako bramborovou kaši.
Určitě jste si někdy dávali milkshake v cukrárně či v kavárně, víte ale, že si jej můžete vyrobit jednoduše a rychle sami doma? Navíc vás tento zmrzlinově-mléčný koktejl nejen skvěle osvěží, ale zároveň i nasytí! 200 ml karamelové zmrzliny (může být i slaný karamel), 500 ml vychlazeného mléka, 120 ml vychlazené smetany na šlehání (do milkshaku)+ trochu smetany ke šlehání (na ozdobení) a karamelový sirup a čokoládové hoblinky (nemusí být)
Zdravá a rychlá snídaně s v podobě ovesné kaše s ovocem je perfektním začátkem nového dne! Na ovesnou kaši s banánem a borůvkami budeme potřebovat: 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 hrnek mléka, 1 lžíci javorového sirupu (popř. medu), špetku soli, 1 banán a hrst borůvek.