1/2 kg hrachu, 1 a 1/2 l vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 200 g slaniny, 4 stroužky česneku, 1 l vývaru, sůl, pepř, majoránka, máslo, bílé pečivo (na kostičky)
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kousky. Pórek nakrájíme na kolečka. Na másle si zpěníme nejprve cibuli a po chvíli i pórek. Asi po 5 minutách přidáme hrášek a česnek, také necháme chvilku restovat a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Zhruba 4 až 5 minut povaříme (déle ne, jinak hrášek ztratí svou krásně zelenou barvu). Několik hrášků si vyndáme a necháme stranou na ozdobu. Zeleninu s vývarem rozmixujeme ručním mixerem na hladkou polévku a přidáme do ní smetanu. Polévku ochutíme solí a pepřem, nalijeme na talíře a ozdobíme schovanými hrášky. Podáváme s opečenou bagetkou.
Na rybí vývar: ½ kg rybích kostí, kořenová zelenina (např. 1 mrkev, 1 petržel, kousek celerové bulvy), 1 cibule, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových lístků, sůl, 2 l vody Do polévky: 1 mrkev, 1 petržel, kousek celerové bulvy, 1 cibule, kousek másla, trochu hladké mouky, 1 a 1/2 l rybího vývaru (viz výše), 200 g rybího masa (popř. jiker nebo mlíčí), trochu strouhaného muškátového oříšku, sůl, mletý pepř, trochu čerstvé zelené petrželky na ozdobu Na kostičky: 1 rohlík nebo kousek bílé veky, 2 stroužky česneku, kousek másla, sůl
Už máte sice napečeno, ale něco by se vám do vaší kolekce vánočního cukroví ještě hodilo? Tak vyzkoušejte šuhajdy! Šuhajdy jsou rychlým nepečeným vánočním cukrovím, které vám nezabere příliš času a přitom je skvělé. Připravíme si na ně: Na čokoládové košíčky: 250 g čokolády na vaření a 130 g rostlinného tuku. Na náplň pak: 100 g rostlinného tuku, 100 g mletých lískových oříšků, 150 g moučkového cukru, 1/2 dl tuzemáku (vyzkoušejte naši značku Marshall), 1/2 dl mléka a mandle nebo kokos na ozdobu.
Oříšky nasekáme a spolu se strouhaným kokosem opražíme při nízké teplotě na pánvi dozlatova a necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme čokoládu. Změklé máslo spojíme s nasekanými rozinkami namočenými v rumu (nejlépe předem přes noc), přidáme kokos s oříšky, čokoládu a vanilkový cukr. Všechno dobře promícháváme, dokud nevznikne kompaktní hmota, kterou necháme krátce v chladničce zatuhnout. Z hmoty vytvarujeme malé kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu či oříšcích a uložíme do chladničky ztuhnout.