Zeleninová jídla

Vyberte si z 71 receptů

29 října., 2019
Zeleninová jídla

Květák v cornflakes s hořčičnou omáčkou

Nejprve si připravíme hořčičnou omáčku: Smícháme hořčici, zakysanou smetanu, olivový olej, bylinkový ocet a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme mletým bílým pepřem a pečlivě promícháme. Dáme odležet do ledničky. Nyní se pustíme do přípravy smaženého květáku: Květák omyjeme a rozebereme na růžice. Dáme je do osolené vařicí vody a necháme maximálně 4 minuty povařit (ne déle, jinak bude měkký a nebude jej možné obalit a smažit!). Vyndáme a necháme okapat. Poté květákové růžice obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a rozdrcených cornflakes (místo strouhanky). Obalené kousky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Položíme na savý ubrousek (abychom odstranili přebytečný tuk), přelijeme vychlazenou hořčičnou omáčkou a podáváme například s vařeným bramborem. Poznámka: Vyzkoušejte také v kombinaci s naší bramborovou kaší se smetanou – recept naleznete ZDE
Číst dále »
0 komentářů
29 října., 2019
Zeleninová jídla

Květák s opečenou strouhankou

Květák opereme a rozebereme na růžice. Ty dáme do vařicí osolené vody a vaříme asi 4 minuty (ne příliš doměkka, aby se květák nerozpadal!). Opatrně je vyjmeme a necháme okapat. Mezitím si opražíme na másle dozlatova strouhanku a vařený květák v ní zlehka obalíme. Obalený květák naservírujeme na talíře, přelijeme trochou zakysané smetany a posypeme pokrájenou pažitkou. Podáváme s vařenými brambory.
Číst dále »
0 komentářů

Papriky plněné kuskusem

200 g kuskusu, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 až 3 jarní cibulky, asi 5 malých žampionů, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 100 g sušených rajčat nakládaných v oleji, 100 g černých oliv, pažitka, 150 g sýra feta, trochu citronové šťávy, piniové či jiné oříšky (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
20 března., 2019
Zeleninová jídla

Růžičková kapusta se šunkou a cibulkou

500 g růžičkové kapusty, 300 g kvalitní šunky (např. od kosti), 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, trochu citronové šťávy, asi 80 g másla
Číst dále »
0 komentářů
23 října., 2018
Zeleninová jídla

Smažený patizon

Patizon oloupeme a nakrájíme na plátky silné maximálně 1 cm. Plátky patizonů osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Poté je obalíme v klasickém trojobalu – hladké mouce, rozšlehaných vejcích (s trochou mléka) a strouhance. Smažíme na pánvi na oleji z obou stan dozlatova. Podáváme podle chuti posypané nasekanou petrželkou a s pokrájenými rajčaty. Jíme buď samotné nebo například s vařenými brambory.
Číst dále »
0 komentářů
11 června., 2018
Zeleninová jídla

Zapékaný květák s bešamelem

Květák očistíme od košťálu a listů, omyjeme a dáme ho vařit do osolené vody na asi 8 minut. Mezitím si začneme připravovat bešamelovou omáčku: V hrnci rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metličkou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (bude to trvat asi 15 minut). Předvařený květák mezitím vyjmeme z vody, necháme okapat a vychladnout. Poté si jej rozdělíme na větší růžičky, které naskládáme do máslem vymazaného pekáčku. Bešamelovou omáčku ještě dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem a přelijeme ji přes připravený květák. Pekáček vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C , kde necháme zapéct zhruba 15 až 20 minut. Nakonec již jen posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Chřestový koláč

10 ks bílého nebo zeleného chřestu (popř. kombinace obou), 1 balení listového těsta (vyzkoušejte naše mražené listové těsto Dle Gusta), asi 50 g listového špenátu, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda či ementál), 250 ml smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 2 vejce
Číst dále »
0 komentářů

Zapečený lilek s kuskusem

Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl  smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE 
Číst dále »
0 komentářů

Kapustové karbanátky

1/2 kg kapusty, 300 g mletého hovězího masa, 3 vejce, 150 g strouhanky, 2 lžíce mléka, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky