Zeleninová jídla

Vyberte si z 71 receptů

Zapečená zelenina s balkánským sýrem

5 ks rajčat, 1 cuketa, 1 lilek, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 balení balkánského sýru, olivový olej, sůl, pepř
Číst dále »
1 komentář
3 května., 2023
Zeleninová jídla

Zapečená brokolice se sýrem

Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Dáme do osolené vařicí vody a vaříme asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme očištěnou cibuli a opečeme ji na olivovém oleji dozlatova. Po chvíli přidáme i na plátky pokrájený oloupaný česnek a ještě necháme chvíli provonět. Uvařenou brokolici dáme okapat a spolu s nahrubo pokrájeným sýrem a opečenou cibulí a česnekem vše navrstvíme do zapékací misky. Přilijeme smetanu s osolenými a rozšlehanými vejci a dáme zhruba na 15 minut zapéct do trouby. Hotový pokrm posypeme ještě podle možností najemno nastrouhaným parmazánem a můžeme podávat. Jako přílohu volíme například vařené brambory.
Číst dále »
0 komentářů

Čočková sekaná

Do předem uvařené čočky přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme vejce a prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli a ochutíme kmínem, solí a pepřem. Zahustíme strouhankou a vytvarujeme sekanou, kterou vložíme do předem vymaštěněho pekáče. Pečeme cca 1 hodinu na 180 stupňů Celsia. Podáváme například s bramborovou kaší.
Číst dále »
0 komentářů
12 dubna., 2023
Zeleninová jídla

Restované artyčoky

Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme nadrobno pokrájenou šalotku, restujeme, dokud nezačne zlátnout. Přidáme na plátky pokrájený česnek, citron na čtvrtinky a povařené artyčoky. Zlehka osolíme, opepříme a přidáme tymián. Pár minut restujeme, poté podlijeme vínem a necháme chvilku dusit. Podáváme ozdobené petrželkou – jen tak samotné nebo s čerstvou bagetkou a bylinkovým dipem.
Číst dále »
0 komentářů
15 března., 2023
Zeleninová jídla

Cibulový koláč s uzeným masem

Těsto: 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, špetka soli, 3 lžíce vody Náplň: 4 velké cibule (nebo 6 středně velkých), 2 lžíce olivového oleje, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 200 g eidamu 45%, 150 g uzeného masa, sůl, špetka mletého černého pepře, 50 g másla
Číst dále »
0 komentářů

Zelené fazolky se slaninou

Fazolky jsou snadné na přípravu, skvěle chutnají a slouží jako přírodní čisticí kartáč pro vaše střeva. Rozhodně je tedy vyzkoušejte!
Číst dále »
0 komentářů
10 ledna., 2023
Zeleninová jídla

Zelný štrúdl

1 plát listového těsta, 100 g anglické slaniny, 400 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce řepkový oleje, kmín, sůl, mletý pepř, 1 červená paprika, vejce na pomazání
Číst dále »
0 komentářů
21 června., 2022
Zeleninová jídla

Glazovaná karotka

Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.
Číst dále »
0 komentářů
6 dubna., 2022
Zeleninová jídla

Dušený fenykl s ořechy

Fenykl a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme dusit na máslo a dusíme tak dlouho, dokud není fenykl měkký (občas přilijeme trochu horké vody). Vmícháme strouhaný sýr, podle chuti osolíme a před servírováním posypeme vlašskými ořechy. Můžeme ještě dozdobit snítkou čerstvých fenyklových lístků, případně i několika fenyklovými semínky. Ihned podáváme!
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky