Cuketu oloupeme a nastrouháme ji na hrubo. Cuketu osolíme a necháme ji čtvrt hodiny stát, aby pustila šťávu. Poté šťávu slijeme, cuketu trochu vymačkáme (abychom zcela odstranili vodu), směs zaprášíme hladkou moukou a strouhankou, lehce osolíme a podle chuti opepříme. Vše promícháme spolu s vejci a prolisovaným česnekem. Na rozpálenou pánev tvarujeme tenké placičky, které opékáme po obou stranách na trošce oleje dozlatova. Cuketové placičky podáváme samotné nebo například s vařenými brambory.
2 středně velké zelené cukety, 200 g kvalitní šunky, sádlo na vytření pekáčku, 100 ml smetany, 3 vejce, trochu strouhanky, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, 200 g tvrdého sýra (s obsahem tuku minimálně 45%)
Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Dáme do osolené vařicí vody a vaříme asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme očištěnou cibuli a opečeme ji na olivovém oleji dozlatova. Po chvíli přidáme i na plátky pokrájený oloupaný česnek a ještě necháme chvíli provonět. Uvařenou brokolici dáme okapat a spolu s nahrubo pokrájeným sýrem a opečenou cibulí a česnekem vše navrstvíme do zapékací misky. Přilijeme smetanu s osolenými a rozšlehanými vejci a dáme zhruba na 15 minut zapéct do trouby. Hotový pokrm posypeme ještě podle možností najemno nastrouhaným parmazánem a můžeme podávat. Jako přílohu volíme například vařené brambory.
Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme nadrobno pokrájenou šalotku, restujeme, dokud nezačne zlátnout. Přidáme na plátky pokrájený česnek, citron na čtvrtinky a povařené artyčoky. Zlehka osolíme, opepříme a přidáme tymián. Pár minut restujeme, poté podlijeme vínem a necháme chvilku dusit. Podáváme ozdobené petrželkou – jen tak samotné nebo s čerstvou bagetkou a bylinkovým dipem.
Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.