Zavařování a nakládání

Vyberte si z 53 receptů

Džem z třešní

Třešně omyjeme a vypeckujeme. Dáme je do většího kastrolu, kam přisypeme i krystalový cukr s Gelfixem a kořením. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme zhruba 3 minuty. Ke konci vaření přidáme kyselinu citronovou s rumem a důkladně promícháme. Koření vylovíme lžící a ještě horký džem dáme do vymytých a vysušených skleniček. Uzavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru. Uchováváme v temnu a chladu. Poznámka: Místo třešní můžeme použít také višně.
Číst dále »
1 komentář

Džem z celých citronů

Celé citrony vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly zcela potopené. Hrnec uložíme na tři dny do chladna a dvakrát denně v něm měníme vodu. Čtvrtý den vodu slijeme a citrony necháme okapat. Citrony (i skůrou) pokrájíme na kousky, přičemž jadýrka odstraníme. Zalijeme dvěma a půl litry vody a dáme na ještě jeden den do chladu. Již neslíváme a dáme dusit na zhruba 40 minut s pokličkou a asi hodinu bez pokličky, přičemž občas zamícháme. Když je kůra z citronů měkká, vsypeme krupicový a želírovací cukr. Po chvilce přidáme kyselinu citronovou a naposledy krátce povaříme. Horký džem naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.
Číst dále »
2 komentáře

Třešňová marmeláda

Také máte letos na zahradě třešní, že nevíte, co s nimi? Bublanin a koláčů už máte dost, ale byla by přeci jenom škoda, kdyby se třešně nechaly na stromě uhnít. Zkuste tuhle výbornou marmeládu.
Číst dále »
0 komentářů

Nakládané cibulky s papri(č)kou

Cibulky čistíme a rovnou dáváme do vody, do které jsme přidali ocet nebo citron, aby zůstaly pěkně bílé. Pak je přendáme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Máme-li velké papriky, očistíme je a nakrájíme na malé proužky, máme-li malé papričky, omyjeme je. Do připravených sklenic dáváme střídavě cibulky, prokládáme paprikou (papričkami) a přidáme vždy bobkový list, hořčičné semínko, kuličky pepře a nového koření. Zalijeme vychladlým svařeným octem s vodou, solí a cukrem. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Číst dále »
0 komentářů
21 července., 2014
Zavařování a nakládání

Švestkový kompot z loupaných švestek

Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku). Jakmile začnou švestky u stopky praskat, vyjmeme je a ostrým nožem sloupneme. Naplníme je do sklenic, proložíme kouskem celé skořice a několika hřebíčky. Zalijeme teplým nálevem z vody a cukru a do každé sklenice před uzavřením přidáme lžíci tuzemáku. Sterilujeme 20 minut při 85°C.
Číst dále »
0 komentářů

Kandované třešně (višně)

Třešně nebo višně opatrně vypeckujeme. Z kůry citronu odřízneme bílou vrstvu a nakrájíme ji na malé kousky. Do hrnce s tlustým dnem nasypeme cukr, nalijeme med a dodáme vodu. Vše svaříme, přihodíme vypeckované třešně s nadrobno pokrájenou citronovou kůrou a odstavíme z ohně. Necháme přes noc v ledničce. Druhý den oddělíme ovoce od šťávy, šťávu opět necháme přejít varem a opět ji nalijeme na třešně (višně). Tak to děláme celý týden. Po týdnu necháme ovoce na sítku okapat a oschnout (šťávu nevyléváme, ale po rozředění vodou pijeme). Hotové kandované třešně či višně používáme při pečení – například do bábovky nebo do vánočního cukroví.
Číst dále »
0 komentářů

Jahodový džem

Jahody omyjeme a očistíme od stopek. Vložíme je do hrnce, kde je rozmačkáme šťouchadlem na brambory a dáme na 5 minut vařit. Poté přidáme trošku cukru smíchaného s Gelfixem. Vaříme 1 minutu a přidáme zbylý cukr s kyselinou citronovou. Vaříme 5 až 8 minut (podle požadované konzistence) a horký džem plníme do připravených vymytých suchých sklenic (bude jich zhruba šest o obsahu 250 ml). Uzavřeme vysterilizovanými víčky (ta vyvaříme několik minut v horké vodě) a skleničky obrátíme dnem vzhůru. Jahodový džem necháme vychladnout.
Číst dále »
0 komentářů

Fíkový džem

Fíky omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vodu s cukrem svaříme, až vznikne sirup. Do tohoto sirupu přidáme nakrájené fíky společně s citronovou kůrou. Přikryjeme pokličkou a vaříme přibližně 20 minut. Ještě horký fíkový džem plníme do čistých sklenic. Otočené dnem vzhůru necháme vychladnout a skladujeme na temném a chladném místě.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky