Zavařování a nakládání

Vyberte si z 53 receptů

Pravá anglická pomerančová marmeláda

1 kg chemicky neošetřených (bio) pomerančů s tlustou kůrou (popř. řádně umytých pod proudem horké vody), 1 a 1/2 kg želírovacího cukru
Číst dále »
0 komentářů

Pomerančový džem s koňakem

3/4 kg pomerančů, 1/2 l vody, kůra z 1 pomeranče, 1/4 kg želírovacího cukru, šťáva z 1 citronu, 1 dl koňaku
Číst dále »
0 komentářů

Citronový krém

Citrony omyjeme, jejich kůru nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu. Kůru i šťávu dáme do hrnce, přidáme cukr se žloutky a vyšleháme mixérem. Na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hladký krém. Poté odstavíme z ohně a přidáme máslo, které necháme rozpustit. Opět promícháme a použijeme podle potřeby. Poznámka: Citronový krém je výborný například na palačinky, omelety, lívance nebo do zákusků.
Číst dále »
0 komentářů

Mandarinkový džem s limetkou

1 kg mandarinek, 1 kg krystalového cukru, 1 Gelfix klasik 1:1 (vyrábí společnost Dr. Oetker), šťáva ze 2 limetek, kůra z 1 chemicky neošetřené (bio) limetky, 6 lžic tuzemáku
Číst dále »
0 komentářů
31 července., 2019
Zavařování a nakládání

Rybíz jako brusinky

2 kg rybízu (nemusí být jen červený, může být červený + černý rybíz dohromady), 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce citronové kůry z chemicky nešetřeného (bio) citronu, asi 3 ks hřebíčku, 200 g krystalového cukru, 1/4 l tuzemáku
Číst dále »
1 komentář

Nakládané papriky

Papriky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Poté je pokrájíme na kousky. Cibuli očistíme a pokrájíme na kolečka, česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Papriky klademe do sklenic, kde je prokládáme kolečky cibule a plátky česneku. Podle chuti přidáme i čerstvou bazalku. Do každé sklenice přidáme na špičku nože Pomůcky ke konzervování. Vodu svaříme s octem, cukrem a solí a vařící nálev nalijeme na papriky. Do každé sklenice přidáme jednu lžíci olivového oleje. Sklenice uzavřeme, trochu s nimi zatřeseme, postavíme na pečicí plech naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby (elektrická trouba: 95 °C, plynová trouba: stupeň 1). Pečeme (zavařujeme) 70 minut.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí jablečná přesnídávka

Nejprve si omyjeme a oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a rozkrájíme na kousky. Ty dáme vařit do vody (1 l) s cukrem. Uvařené (až rozvařené) je rozmixujeme tyčovým mixerem. Do druhého hrnce s vařicí vodou (1/2 l) a vanilkovými cukry vmícháme vanilkové pudinky rozmíchané ve 1/4 l vody (připravíme si vlastně pudink bez mléka) a povaříme asi 2 minuty.Poté smícháme pudink s rozmixovanými jablky dohromady. Domácí jablečnou přesnídávku dáváme do malých skleniček a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C.
Číst dále »
0 komentářů
22 listopadu., 2018
Zavařování a nakládání

Nakládané feferonky s česnekem

čerstvé feferonky (červené nebo zelené, pálivé či méně pálivé), česnek, 1 l vody, 150 g krystalového cukru, 2 dl octa (8%), 5 g soli
Číst dále »
0 komentářů

Opečený a naložený lilek

Lilek nakrájíme na kolečka tloušťky asi půl cm a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, kde je osolíme a pokapeme olejem a vinným octem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme je zhruba 15 minut doměkka a dozlatova. Necháme je vychladnout a vychladlé je navrstvíme do skleniček. Proložíme plátky čerstvého česneku (případně čerstvých bylinek) a zalijeme olejem. Necháme několik dní v lednici marinovat. Jako přílohu servírujeme chléb nebo bílou bagetku.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky