Vánoční pečivo a cukroví

Vyberte si z 40 receptů

Zázvorové sušenky

2 vejce, 2 žloutky, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 1 lžička sušeného zázvoru, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
Číst dále »
0 komentářů

Domácí snickers tyčinky

Do větší misky dáme lžičku vody, přidáme sirup, burákové máslo, moučkový cukr a vanilkové aroma a vše dobře mixérem promícháme. Po promíchání vznikne burákové těsto, které rovnoměrně rozprostřeme do vyššího hranatého pekáčku. Toto těsto dáme do ledničky, aby nám dobře ztuhlo. Mezitím si vytvoříme karamelovou hmotu: V menším hrnci necháme na mírném plameni rozpustit karamelky s trochou vody. Pozor: karamelky se musí stále míchat, jinak se nám připálí! Když jsou skoro všechny karamelky rozpuštěné, přidáme nesolené nahrubo nasekané buráky a mícháme do spojení. Horkou karamelovou hmotu rozprostřeme navrch burákového těsta a opět necháme v chladničce ztuhnout. Ztuhlé burákovo-karamelové těsto nakrájíme na stejně velké kousky tak, aby připomínaly tvarem tyčinky snickers. Nakrájené kousky celé namáčíme v tekuté čokoládě, kterou jsme si předtím rozehřáli ve vodní lázni v hrnci. Obalené tyčinky odkládáme na pečící papír, kde je necháme naposledy ztuhnout.
Číst dále »
0 komentářů

Pardubické perníčky

½ kg hladké mouky, 60 g rostlinného tuku, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu, koření do perníku, 1 žloutek
Číst dále »
0 komentářů

Medové kloboučky s kokosem

Uvaříme hustý sirup z medu, cukru a trošky vody. Přisypeme kokosovou moučku a tvarujeme kloboučky – zhruba půlkuličky. Ty nejprve obalíme v kakau a poté v kokosové moučce. Necháme volně usušit na podnose.
Číst dále »
0 komentářů

Pikantní domácí marcipán se zázvorem

Nejprve si smícháme oba druhy cukrů s mletými mandlemi a pomerančovou kůrou. Do sypké směsi vklepneme a důkladně vmícháme vejce i žloutek. Poté přidáme oloupaný a nahrubo nastrouhaný zázvor a pomerančovou šťávu. Mícháme dál, dokud hmota není zcela poddajná. (V případě, že by byla řídká, přidáme ještě trochu cukru. V opačném případě přidáme trochu pomerančové šťávy.) Poznámka: Pokud chceme udělat klasický sladký marcipán, v receptu vynecháme zázvor.
Číst dále »
1 komentář

Florentýnky

Do kastrůlku si dáme máslo, šlehačku, cukr a med a na mírném plameni vše svaříme po dobu zhruba 5 minut. Pozor, během vaření směs neustále mícháme! Poté odstavíme z ohně, přidáme mandle s brusinkami a pomalu vmícháme i mouku. Nyní si vyložíme plech pečicím papírem. Lžičkou nabíráme vzniklou směs a na pečicí papír dáváme malé kopečky (klademe je raději dále od sebe – klidně 8 cm), které poté dokulata rozplácneme. Vzniklé placičky vložíme do trouby předehřáté na 180 ºC a pečeme asi 5 minut. Poté teplotu snížíme na 160 ºC a dopečeme dalších 5 minut dozlatova. Necháme na plechu vychladnout. Vychladlé florentýnky namáčíme spodní stranou v rozehřáté čokoládě. Hotové cukroví dáme rozležet a změknout do chladu.
Číst dále »
0 komentářů

Čokoládové tyčinky s kandovaným pomerančem

Mouku, cukr, máslo, kakao, vejce, sůl a zakysanou smetanu dáme do mísy a vypracujeme do hladkého těsta. Uložíme do ledničky asi na dvě hodiny ztuhnout. Rukama poté z těsta tvarujeme slabé tyčinky a dáváme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Na závěr si rozpustíme čokoládovou polevu ve vodní lázni a upečené tyčinky do ní namočíme (z poloviny nebo celé). Necháme ztuhnout a máme hotovo.
Číst dále »
0 komentářů

Staročeské zázvorky

3 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 balení prášku do pečiva, 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu, 1 lžička jedlé sody
Číst dále »
2 komentáře

Bounty kokosové kuličky

Pokud nejste zrovna zdatní cukráři, přesto si potrpíte na sladkém a ještě k tomu máte rádi kokos, pak je tento snadný recept právě pro vás! Jedno z nejsnadnějších cukroví, které jistě začnete vytvářet i jindy, než jenom před Vánocemi.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky