Italskou klasiku s rajčaty a mozzarellou jistě všichni znají. Co takhle ale chutě trochu pozměnit a překvapit originálním a osvěžujícím salátem s exotickými fíky?
Špenátové listy omyjeme a osušíme. Česnek prolisujeme, smícháme s olivovým olejem a dáme na chvilku (!) na oheň na sporák – až začne česnek vonět, ihned odstavíme (nesmíme nechat dlouho, jinak nám zhořkne!). Přimícháme piniové (popř. burské) oříšky a citronovou šťávu, osolíme a jemně opepříme. Promícháme se špenátovými listy a okamžitě podáváme. Jako přílohu servírujeme čerstvé pečivo.
Nejprve si dáme vařit rýži. Mezitím si na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli a po chvíli i drobně nakrájenou červenou a zelenou papriku. Mícháme a opékáme asi 5 minut, na závěr přidáme i na kostičky nakrájenou šunku a nasekaný česnek. Hotovou směs smícháme s uvařenou rýží. Osolíme a opepříme. Rýžový salát můžeme podávat studený nebo teplý.