Recepty veškeré

Vyberte si z 1203 receptů

Broskvový džem se skořicí

Broskve očistíme a oloupeme (pokud nám nejde slupka sloupnout, spaříme broskve vařicí vodou, necháme ve vodě 10 sekund stát a poté zchladíme studenou vodou). Oloupané broskve vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce i s mletou skořicí a kyselinou citronovou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 8 minut (až broskve pustí šťávu). Pak odstavíme z ohně a přidáme Gelfix s trochou cukru. Přivedeme opět k varu a přisypeme zbytek cukru. Vaříme 3 minuty. Přidáme broskvovou pálenku a  ještě horký džem plníme do suchých čistých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Poznámka: Se sklenicemi s džemem několik dní pro jistotu nehýbeme, aby byl želírovací proces zcela dokončen.
Číst dále »
0 komentářů
13 srpna., 2021
Moučníky pečené

Valašské tvarohové koláčky

Nejprve si přesejeme mouku do větší mísy, uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme droždí. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce s trochou cukru a mouky na kaši, povrch posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě asi 10 až 20 minut kynout (nejméně tak dlouho, dokud se na moučné vrstvě na kvásku neobjeví trhliny). Vzešlý kvásek promícháme s moukou a se solí a přidáme ostatní ingredience. Těsto mísíme dřevěnou vařečkou tak dlouho, až se začnou tvořit bublinky. (Správně vypracované těsto je pevné a suché, nepřichytává se na stěny mísy, nelepí se. Pro vypracování těsta můžeme místo vařečky použít rovněž svoje ruce. Když se nám těsto lepí na prsty, musíme ho ještě hníst nebo můžeme přidat trochu mouky.) Hotové vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme aspoň 30 minut kynout. Poté těsto vyndáme na vál a z těsta vytvoříme malé bochánky, které necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Bochánky zmáčkneme na placky se silnějším okrajem. Nyní si smícháme všechny ingredience na náplň a nandáme ji bohatě na koláčky. Ozdobíme rozinkami a okraje koláčků pomažeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě posledních 10 minut odpočinout a poté vložíme do trouby vyhřáté na 200° Celsia. Pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Hotové koláčky podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
10 srpna., 2021
Moučníky nepečené

Jogurtové dortíky s ovocem

Ovocný jogurt osladíme cukrem – klasickým i vanilkovým. Želatinový ztužovač pečlivě rozmícháme (rozšleháme) s džusem (nebo vodou) a poté vlijeme do jogurtu. Řádně promícháme a nalijeme do formiček na dortíky (popř. do misek). Dortíky vložíme do lednice, kde necháme zhruba 2 hodiny zatuhnout. Hotové dortíky vyklopíme, přelijeme trochou ovocného sirupu a ozdobíme ovocem. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
5 srpna., 2021
Domácí výrobky

Domácí šlehačka z mléka a másla

200 ml čerstvého polotučného mléka a 125 g (domácího) másla
Číst dále »
0 komentářů
4 srpna., 2021
Nápoje teplé

Vanilkově mléčná káva

1/2 vanilkového lusku, 1 lžíce krupicového cukru, 1/4 l vody, 1 dl mléka, 1 dl silné černé kávy (může být z presovače či instantní), vyšlehaná šlehačka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
30 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Domácí banánová zmrzlina

4 zralé banány, trochu citronové šťávy, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany ke šlehání
Číst dále »
0 komentářů
29 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Domácí pistáciová zmrzlina

Mléko nalijeme do kastrůlku a přisypeme vyloupané pistácie s vanilkovými cukry a moučkovým cukrem. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, aby pistácie změkly a uvolnily svoji vůni. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme v lednici vychladnout. Do studeného pistáciového mléka přidáme šlehačku, guaranovou gumu a jemně nasekanou mátu. Vše důkladně rozmícháme. Na závěr vyšleháme ještě jednou mixérem a dáme do zmrzlinovače, popř. do mrazáku (tam ale musíme čas od času zamíchat, aby konzistence zmrzliny byla co nejlepší).
Číst dále »
0 komentářů
26 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Indická zmrzlina (Kulfi)

2 plechovky kondenzovaného mléka (po 400 g), 4 rozlousknuté lusky kardamomu, špetka šafránu, 100 g cukru, 100 g pistácií, 2 lžíce nasekaných mandlí, několik kapek mandlové esence
Číst dále »
0 komentářů
21 července., 2021
Saláty

Melounový salát na slano

Salát: 1/2 oranžového melounu Galia, 100 g šunky (nejlépe např. parmské), 1 sáček kuliček z mozzarelly Mátová zálivka: 2 lžíce citronové šťávy, 5 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, čerstvá máta
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky