Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Ty dáme do kastrolu, zalijeme je vodou a uvaříme doměkka. Uvařené hrušky rozmixujeme tyčovým mixérem, ochutíme citronovou šťávou a osladíme medem. Poznámka: Hruškové pyré můžeme také zmrazit (spotřebujeme však nejdéle do 1 měsíce).
Máme pro vás recept na výborné domácí česnekové tyčinky, které si nejvíce vychutnáte s kvalitním olivovým olejem! Budeme na ně potřebovat: 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 1 lžičku cukru krupice, 1 lžičku soli, 20 g droždí, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml mléka, 100 ml teplé vody, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, hrubozrnnou sůl a vajíčko na potření.
Česnek, cibuli i brambory oloupeme. Sádlo rozpustíme v kastrolu a nejprve na něm orestujeme pokrájenou cibuli a po chvíli i nadrobno nasekaný česnek. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a brambory a asi po 5 minutách restování zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor (asi 15 minut). Na závěr osolíme a okořeníme majoránkou. Přidáme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a osmažené kostičky chleba. Ozdobíme zelenými bylinkami a ihned podáváme.
Což takhle připravit k pozdní víkendové snídani či k vydatné večeři tento bramborový koláč plněný zeleninou, slaninou a vejci? Pochutná si jistě každý. Na bramborovou krustu budeme potřebovat: 4 větší brambory, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře a hrst strouhaného parmazánu (popř. jiný sýr). Na náplň pak: 4 vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku sušených rajčat (mohou být i čerstvá), svazek jarní cibulky, ½ hrnku osmažené slaniny, ½ hrnku strouhaného sýra (doporučujeme cheddar), hrst rukoly či čerstvého špenátu, 1 lžičku soli a ¼ lžičky pepře.
10 ks větších čerstvých hub, 100 g sádla, 5 ks cibule, 1 lžička drceného kmínu, 500 g masa na guláš (např. hovězí, ale může být i srnčí apod.), 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 4 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce sladké červené papriky, smetana (dle chuti)