Recepty veškeré

Vyberte si z 1200 receptů

20 listopadu., 2024
Mleté maso, Těstoviny,

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů
19 listopadu., 2024
Zeleninová jídla

Pečená cibule

Cibule oloupeme a překrojíme napůl. Vyskládáme je do pekáčku, osolíme, přidáme přepuštěné máslo a pekáček dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme asi 40 minut. Hotové posypeme nasekanou petrželkou a podáváme například k pečenému masu.
Číst dále »
0 komentářů
19 listopadu., 2024
Přílohy

Dušené červené zelí

1 hlávka červeného zelí (o váze asi 600 g), 2 lžíce sádla, 3 červené cibule, 1 lžíce celého kmínu, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 dl červeného vína, 1 jablko, sůl, cukr a ocet
Číst dále »
0 komentářů
19 listopadu., 2024
Moučníky pečené

Křehký jablečný koláč s karamelem a pekanovými ořechy

Tento snadný koláč si zamilujete díky křehkému těstu a sladké jablečné náplni. A to nejlepší je, že náplň můžete měnit podle chuti, takže například místo jablek můžete použít hrušky a nikdy nešlápnete vedle!
Číst dále »
0 komentářů
19 listopadu., 2024
Polévky teplé

Celerová krémová polévka

1 bulva celeru (cca 500 až 600 g), 1/2 kg brambor, 1 a 1/2 l vody, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 100 ml smetany, 2 zeleninové bujóny, sůl, oblíbená semínka a bylinky na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
19 listopadu., 2024
Předkrmy a lehká jídla

Toast s osmaženou slaninou a čedarem

Říká se, že snídaně je základ dne. Pochutnejte si tedy hned po ránu na dokonalých toastech s osmaženou křupavou slaninou a rozpečeným sýrem čedar. Na 5 toastů budeme potřebovat: 10 plátků toastového chleba, 10 plátků sýra čedar a 200 g anglické slaniny (nakrájené na plátky).
Číst dále »
0 komentářů
15 listopadu., 2024
Bezmasá jídla

Sýrové suflé

60 g másla, 50 g mouky, ¼ l mléka, mletý pepř, trochu strouhaného muškátového oříšku, 4 žloutky, 3 bílky, 100 g strouhaného sýra (vyzkoušejte náš Emmentaler COOP Premium)
Číst dále »
0 komentářů
14 listopadu., 2024
Sladká jídla

Tvarohové lívanečky

Znáte tvarohové smetanové krémy pro děti? Tak my jsme z nich připravili výborné lívanečky! Na tvarohové lívanečky si připravíme: 210 g (3 ks) tvarohového Papánka Ranko (popř. jiný smetanový tvarohový krém), 200 ml mléka, 2 vejce, špetku soli, trochu vanilkového extraktu, pár kapek stévie (nebo jiného sladidla), 1 hrnek (150 g) hladké mouky (špaldové či klasické pšeničné), 1/2 sáčku prášku do pečiva, trochu oleje na opečení a zdobení podle chuti.
Číst dále »
0 komentářů

Tuňákové sendviče

Tuňák je velmi zdravá a chutná ryba, kterou si skvěle vychutnáme nejen v kombinaci s těstovinami nebo pizzou, ale třeba i jako svačinku v sendviči. Společně s avokádem je pak tuňák v sendviči opravdová delikatesa, kterou musíte vyzkoušet! Na tuňákové sendviče si připravíme: 4 krajíčky chleba, 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji COOP Premium, 1 malou červenou cibuli, 1/2 zelené papriky, 100 g lučiny nebo žervé, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, šťávu z 1 citronu a 1 avokádo.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky