Recepty veškeré

Vyberte si z 1191 receptů

16 listopadu., 2023
Zeleninová jídla

Zapečený květák s brokolicí

Brokolici i květák omyjeme a odstraníme košťály. Rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vodě na 13 minut. Poté vodu slijeme a necháme vychladnout. Mezitím si vymastíme zapékací misku kouskem másla a nahrubo nastrouháme sýr. Na hlubší pánev připravíme bešamelovou omáčku: Rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme mléko a rozšleháme metličkou dohladka. Povaříme do zhoustnutí. Na závěr ochutíme solí, mletým bílým pepřem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Uvařenou brokolici a květák přendáme do vymazané zapékací misky, poklademe sýrem a přelijeme bešamelovou omáčkou. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 minut dozlatova. Podáváme například s vařenými brambory.
Číst dále »
0 komentářů
16 listopadu., 2023
Přílohy

Pečený česnek

Z každé palice česneku seřízneme vršek (aby byly vidět všechny stroužky) a palice dáme kousky alobalu do zapékací misky. Pokapeme olivovým olejem a kolem každé palice česneku alobal uzavřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 45 minut.  Poté česnek vybalíme z alobalu a vrátíme do trouby na posledních 5 až 10 minut, aby zezlátnul. Podáváme spolu s bílou bagetou – například k pečenému masu.
Číst dále »
0 komentářů
13 listopadu., 2023
Zeleninová jídla

Pečená cibule

Cibule oloupeme a překrojíme napůl. Vyskládáme je do pekáčku, osolíme, přidáme přepuštěné máslo a pekáček dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme asi 40 minut. Hotové posypeme nasekanou petrželkou a podáváme například k pečenému masu.
Číst dále »
0 komentářů
13 listopadu., 2023
Drůbež

Pečené kuře s jablky

1 kuře, směs koření na pečené či grilované kuře, 4 jablka, 1/2 litru tmavého piva, 200 g másla, čerstvý rozmarýn (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
13 listopadu., 2023
Moučníky pečené

Pečená jablka

4 jablka, šťáva ze 2 pomerančů, 4 lžíce rozinek, 4 lžíce tuzemáku, 4 lžíce medu, mletá skořice a kousek másla
Číst dále »
0 komentářů
13 listopadu., 2023
Moučníky pečené

Pečené hrušky

4 zralé hrušky, 4 lžíce tekutého medu, kousek čerstvého zázvoru, 2 lžíce rozpuštěného másla, 4 malé kousky celé skořice, 4 malé kousky hvězdičkového koření, 1 vanilkový lusk, trochu moučkového cukru na posypání
Číst dále »
0 komentářů
10 listopadu., 2023
Drůbež

Svatomartinská pečená husa

1 husa (o váze zhruba 4 kg), sůl, celý kmín, 3 jablka, asi 10 sušených švestek
Číst dále »
0 komentářů
10 listopadu., 2023
Přílohy

Dušené červené zelí

1 hlávka červeného zelí (o váze asi 600 g), 2 lžíce sádla, 3 červené cibule, 1 lžíce celého kmínu, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 dl červeného vína, 1 jablko, sůl, cukr a ocet
Číst dále »
0 komentářů
10 listopadu., 2023
Moučníky pečené

Svatomartinské rohlíčky

Těsto: 100 g másla, 60 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce tuzemáku, trochu citronové kůry, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru (na kvásek), 1/2 kg polohrubé mouky, špetka soli Maková náplň: 100 g čerstvě umletého máku, 120 ml mléka, 40 g krystalového cukru, 20 g strouhaného perníku, 1 vanilkový cukr, trochu mleté skořice a citronové kůry Tvarohová náplň: 1/4 kg měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce tuzemáku, 40 g krystalového cukru, špetka muškátového květu (nemusí být) Dále: vejce (na potření těsta), trochu moučkového cukru (na posypání) – nemusí být
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky