Biryani – to je směs rýže a masa ochucená voňavým kořením. Kuřecí maso se navíc předem nakládá a je tedy v pokrmu úžasně šťavnaté. Kdo nikdy neměl, musí tuto dobrotu vyzkoušet! Připravíme si: Na marinování: 700 g kuřecího masa (stehenní řízky nebo stehna), 150 g bílého jogurtu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce oleje, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 chilli papričku (nemusí být), 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku koření garam masala, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru (cca 4 cm), 2 lžíce sušené smažené cibulky a trošku soli. Na rýži: 2 hrnky rýže (vyzkoušejte naši dlouhozrnnou rýži COOP Premium), 1 badyán, 5 hřebíčků, 3 tobolky kardamomu a 2 lžíce soli. Dále pak: trochu mléka, asi 10 nitek sušeného šafránu, 2 lžíce přepuštěného másla ghí a zhruba 4 lžíce sušené smažené cibulky.
Přišla na vás mlsná a a vy nemáte zrovna nic, čím byste ji nakrmili? Pak vyndejte pár čistých sklenic a vyzkoušejte tenhle lahodný dezert, po kterém se jen zapráší! Na 4 porce budeme potřebovat: 4 větší sklenice (například od marmelády), 2 hrnky ovoce dle chuti, ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku cukru (ideálně třtinového), 1 lžičku skořice, ½ lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 200 g másla, hrstku ovoce, mátu a šlehačku na ozdobu.
Připravte si hrneček a misku, více toho potřebovat nebudete. Vytvořte perfektní a vláčný banánový chléb, po kterém se vám během chvilky zapráší. Takže si možná rovnou nachystejte dvojitou porci! Na banánový chlebíček s čokoládovými kousky budeme potřebovat: 3 zralé až přezrálé banány, 2 vejce, 5 lžic másla, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 2/3 hrnku cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku mleté skořice a 1/2 hrnku hořké čokolády nasekané na větší kousky.
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme bulgur a zalijeme vývarem. Necháme vařit dokud se vývar nevypaří a bulgur není uvařený. K uvařenému a trochu vychladlému bulguru přidáme nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a vajíčka. Osolíme, opepříme a přihodíme čerstvě nasekané bylinky. Vše důkladně promícháme a ze vzniklé hmoty tvarujeme placičky, které vyskládáme na pečicí papír. Potřeme je olivovým olejem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Dozlatova opečené placičky podáváme se zakysanou smetanou.
Ze všech ingrediencí vypracujeme nelepivé těsto a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru obdélníku, potřeme změklým máslem a rovnoměrně posypeme cukrem smíchaným se skořicí, ořechy a rozinkami. Srolujeme jako roládu, potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na kolečka široká zhruba 2 cm. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 190˚C zhruba 30 minut (dozlatova). Podle chuti můžeme po upečení ještě horké polít kysanou smetanou s cukrem.
Chcete udělat radost svojí mamince a překvapit ji něčím výjimečným k nedělnímu Dni matek? Vyzkoušejte náš recept na úžasně dobrý malinový trifle – tradiční anglický dezert, který se skládá do skleničky ve vrstvách. Připravíme si na něj: 1 balení oblíbených sušenek, 150 g čerstvých malin, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce oblíbeného likéru a smetanovou šlehačku ve spreji COOP Premium.