Nejprve si připravíme těsto: Na vál si dáme polohrubou mouku, přidáme žloutek, vodu a zaděláme řidší těsto. Posypeme je moukou a necháme hodinu odležet. Mezitím si uděláme náplň: Mleté maso smícháme s nasekanou cibulí, rozetřeným česnekem, solí, mletým pepřem a vejce a pečlivě vše promícháme. Z odleželého těsta vyválíme za pomoci hladké mouky na vále tenký plát a kulatým vykrajovátkem (nebo např. skleničkou) vykrájíme kolečka. Ta poklademe připravenou masovou náplní, v polovině přeložíme a okraje k sobě pečlivě přitiskneme. Vznikne nám tvar půlkolečka, jehož okraje přilepíme k sobě. Takto připravené pelmeně vhodíme do osolené vroucí vody s bobkovým listem a vaříme 10 až 15 minut. Poté je vyndáme (nejlépe cedníkem) a servírujeme na talíře. Tam je poklademe kouskem másla a trochou zakysané smetany, posypeme hrubě mletým barevným pepřem a ozdobíme zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
Brambory oloupeme (popř. u nových brambor jen kartáčkem sedřeme slupku) a rozkrájíme na menší kousky. Opláchneme je a dáme do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut (nožem či vidličkou zkusíme, zda jsou měkké). Mezitím si smícháme rozdrobený tvrdý tvaroh s prolisovaným česnekem a solí. Do právě uvařených brambor přidáme máslo a přesypeme je česnekovým tvarohem. Navrch posypeme nasekaným koprem a můžeme podávat.
Každý, kdo si rád pochutná na šálku dobré kávy, jistě v létě ocení osvěžení v podobě kávy ledové. Je velmi snadná na přípravu a ideální pro ty, kteří v horkém počasí nemají chuť na klasický teplý nápoj
Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilkovou dřeň ušleháme do tuha. Čokoládu z části nalámeme na malé kousky a zbytek nahrubo nastrouháme. Poté ji vmícháme do vzniklé tuhé směsi. Dáme do nádoby na mražení (např. silikonové formy) a necháme v mrazáku ztuhnout. Poznámka: Slovo stracciatella (čteme stračatela) označuje zmrzlinu, jogurt, tvaroh či dezert, jež mají vanilkový základ a jsou v něm rozmíchány čokoládové hoblinky. Tento název poprvé použil v roce 1962 Enrico Panattoni – majitel cukrárny “La Marianna” v Bergamu v severní Itálii, a to proto, že mu tato barevná kombinace dezertů připomínala strakatou krávu – stračenu.