Recepty veškeré

Vyberte si z 1208 receptů

11 září., 2019
Nápoje teplé

Horká čokoláda s marshmallows

Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit nalámané kousky čokolády na vaření. Podle chuti přidáme troškou mleté skořice a hotovou horkou čokoládu nalijeme do hrnků. Do každého hrnku vhodíme několik bonbónů marshmallows a ihned podáváme. Marshmallows se začnou pomalu rozpouštět, čokoládu osladí a udělají na ní krásnou pěnu. Poznámka: Marshmallow (čteme máršmelou) je cukrovinka z cukru, kukuřičného sirupu, vody a želatiny, s přidanou příchutí a obarvená potravinářskými barvivy, přeměněná do houbovité konzistence a vytvarovaná do menšího válečku. V USA je například zvykem si marshmallows opékat nad táborovým ohněm, podobně jako to my děláme s buřty či špekáčky. Tento dezert se nazývá Smore a recept na něj naleznete ZDE
Číst dále »

Krémová houbová polévka

1 cibule, 2 lžíce másla, 350 g žampionů či hříbků, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru, špetka pepře, sůl, 1 hrnek smetany, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy
Číst dále »
3 září., 2019
Houby

Polenta s houbami

250 g kukuřičné mouky, 1 l vody, 1 lžíce soli, 300 g čerstvých hub, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 1 cibule, česnek
Číst dále »

Papriky plněné kuskusem

200 g kuskusu, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 až 3 jarní cibulky, asi 5 malých žampionů, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 100 g sušených rajčat nakládaných v oleji, 100 g černých oliv, pažitka, 150 g sýra feta, trochu citronové šťávy, piniové či jiné oříšky (nemusí být)
Číst dále »
26 srpna., 2019
Nápoje studené

Nektarinkovo-melounové smoothie (nápoj)

1 nektarinka, kousek melounu bez pecek, 1 kelímek bílého smetanového jogurtu, 1 lžíce tekutého medu, trochu citronové šťávy, kostky ledu
Číst dále »

Smažený banán v těstíčku

3 ks pevného banánu, 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce cukru, 250 ml mléka, 1 vejce, olej
Číst dále »
31 července., 2019
Zavařování a nakládání

Rybíz jako brusinky

2 kg rybízu (nemusí být jen červený, může být červený + černý rybíz dohromady), 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce citronové kůry z chemicky nešetřeného (bio) citronu, asi 3 ks hřebíčku, 200 g krystalového cukru, 1/4 l tuzemáku
Číst dále »
9 července., 2019
Ryby a mořské plody

Zapečená treska s bylinkovou krustou, bramborové noky

Zapečená treska s bylinkovou krustou: Filety osolíme a posypeme provensálským kořením. Vložíme na pánev a zprudka osmažíme z každé strany (maximálně 1 minutu na každé straně). Strouhanku smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě pokrájenou petrželkou, solí a zakápneme citronem. Směs rovnoměrně pokládáme na osmažené filety a vložíme na pekáč. Zapékáme při 180 stupních zhruba 15 minut, dokud není krusta dozlatova upečená. Bramborové noky: Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce mouku a sůl. Důkladně proděláme těsto tak, aby se nám nelepilo ruce. Pokud se lepí, přidáme ještě trochu polohrubé mouky. Z těsta modelujeme malé nočky o velikosti cca 3 cm, které vkládáme do vroucí, osolené vody. Až noky vyplavou navrch, jsou hotové. Vyndáme, a servírujeme k tresce.
Číst dále »

Grilovaný pstruh na citronech a grilované zeleninové špízy

Pstruhy dobře omyjte a osušte. Jelikož je pstruh již vykuchaný, má na břiše řez. Od tohoto řezu udělejte kolmo k páteři z každé strany 5 menších zářezů hlubokých nejvýše 0,3 cm, aby se pstruh dobře opékal. Potřete rybu z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Citrony omyjte teplou vodou. Jeden nakrájejte na kolečka a z druhého nastrouhejte kůru. Petrželku nasekejte na menší kousky. Kolečka citronu vkládejte do jednotlivých zářezů (pouze z jedné strany) a přidejte do nich i trochu nasekané petrželky. Z druhé strany vyplňte zářezy pouze petrželkou. Do břišní dutiny vložte zbytky petrželky a citronových koleček. Pečte na grilu dle velikosti ryby asi 7 minut z každé strany. Těsně před otočením rybu podle chuti ještě posypte citronovou kůrou a chilli kořením. Při podávání poklaďte plátky másla. Podávat můžete s bagetou, kváskovým chlebem, bílým jogurtem s citronovou kůrou a koprem. Výborně se hodí také grilované zeleninové špízy. Grilované zeleninové špízy Namočte 4 dřevěné špejle na 30 minut do studené vody, aby se na grilu nepřipalovaly. Na marinádu prošlehejte med, hořčici a olej, osolte a opepřete. Zeleninu napíchejte střídavě na špejle a potřete připravenou omáčkou. Grilujte na mřížce, postupně otáčejte a potírejte zbylou marinádou. Tip: Dřevěné špejle na špízy před použitím […]
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky