Citrony omyjeme, jejich kůru nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu. Kůru i šťávu dáme do hrnce, přidáme cukr se žloutky a vyšleháme mixérem. Na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hladký krém. Poté odstavíme z ohně a přidáme máslo, které necháme rozpustit. Opět promícháme a použijeme podle potřeby. Poznámka: Citronový krém je výborný například na palačinky, omelety, lívance nebo do zákusků.
Ze zelných listů seřízneme naplocho silnější žebra a polijeme je vařicí vodou se solí a octem. Listy vyndáme a necháme na sítu odkapat. V hrnci si na olivovém oleji (4 lžíce) osmahneme rýži a po chvilce (rýže nám zbělá) přidáme i pokrájené žampiony. Zalijeme trochou vývaru smíchaného s bílým vínem. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni uvaříme rýži do poloměkka. Při vaření přitom stále podléváme vývarem a vínem. Mezitím si na pánvičce na olivovém oleji (2 lžíce) osmahneme pokrájenou cibuli, ke které po chvíli přidáme i česnek a také jej krátce osmahneme. Vhodíme do uvařené rýže a zamícháme. Ochutíme solí, troškou mletého muškátového oříšku a mleté skořice a opět promícháme. Vzniklou rýžovou směs rozdělíme na připravené zelné listy, zabalíme, podle potřeby převážeme nití a uložíme do pekáčku. Podlijeme trochou vody a ve vyhřáté troubě (na 180 stupňů Celsia) pečeme zhruba 20 minut. Servírujeme pokapané chilli omáčkou a podle chutí i s naloženými chilli papričkami. Podáváme buď samotné nebo jako přílohu k masu.
Nejprve si připravíme hořčičnou omáčku: Smícháme hořčici, zakysanou smetanu, olivový olej, bylinkový ocet a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme mletým bílým pepřem a pečlivě promícháme. Dáme odležet do ledničky. Nyní se pustíme do přípravy smaženého květáku: Květák omyjeme a rozebereme na růžice. Dáme je do osolené vařicí vody a necháme maximálně 4 minuty povařit (ne déle, jinak bude měkký a nebude jej možné obalit a smažit!). Vyndáme a necháme okapat. Poté květákové růžice obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a rozdrcených cornflakes (místo strouhanky). Obalené kousky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Položíme na savý ubrousek (abychom odstranili přebytečný tuk), přelijeme vychlazenou hořčičnou omáčkou a podáváme například s vařeným bramborem. Poznámka: Vyzkoušejte také v kombinaci s naší bramborovou kaší se smetanou – recept naleznete ZDE
Květák opereme a rozebereme na růžice. Ty dáme do vařicí osolené vody a vaříme asi 4 minuty (ne příliš doměkka, aby se květák nerozpadal!). Opatrně je vyjmeme a necháme okapat. Mezitím si opražíme na másle dozlatova strouhanku a vařený květák v ní zlehka obalíme. Obalený květák naservírujeme na talíře, přelijeme trochou zakysané smetany a posypeme pokrájenou pažitkou. Podáváme s vařenými brambory.