Znáte voňavé ovocné punče, které nikdy nechybí na žádných správných trzích? Není až tak těžké udělat si je v pohodlí domova! Na hruškový punč budeme potřebovat: 3/4 sklenice kvalitního hruškového džusu (nejlépe 100%), 1 tyčinku skořice, 2 hřebíčky, 1 lžíci tuzemáku, cukr dle chuti a voda na zředění dle potřeby.
Lipový květ dáme do hrnku a přelijeme jej vařicí vodou. Necháme 10 minut vyluhovat. Potom čaj scedíme a osladíme medem. Pijeme 1 šálek každé 4 hodiny (zpravidla ráno, v poledne a večer). Poznámka: Lipový čaj se používá nejčastěji při nachlazení. Působí protizánětlivě, podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Recept na náš lipový med máme ZDE
Květy černého bezu zalijeme vroucí vodou a necháme asi 15 minut louhovat. Přecedíme přes sítko, podle chuti osladíme medem a dochutíme citronem. Ihned podáváme. Poznámka: O léčivých účincích černého bezu se dočtete ZDE