Čokoládu nastrouháme, mouku prosejeme. Vmícháme do ní ořechy, čokoládu, citrónovou kůru, kakao a vanilkový cukr. Pak přidáme změklý tuk s vejci a vypracujeme hladké těsto. Formičky ve tvaru košíčků podle potřeby vymažeme tukem a vtlačíme do nich kousky těsta a vymačkáme. Košíčky vložíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě (na cca 160 až 170 stupňů Celsia) zhruba 8 – 10 minut. Mezitím si připravíme krém: Máslo utřeme s kakaem a postupně do něj zašleháváme zahuštěné slazené mléko. Dochutíme tuzemákem. Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a naplníme čokoládovým krémem. Na chladném místě je necháme ztuhnout. Poté si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem a polevu necháme mírně zchladnout. Touto čokoládovou polevou košíčky přelijeme a na závěr ozdobíme podle fantazie – kokosovou moučkou, strouhanou čokoládou, mandlemi, ořechy, barevnou rýží či lentilkami.
Nejprve si připravíme těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme teplou vodu, rozpuštěný med, poté mouku s kořením, sodou a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě nejdříve při vyšší teplotě, když těsto vyběhne, zmírníme ji, případně formu přikryjeme alobalem. (Upečení zjistíme píchnutím špejle do korpusu. Nelepí-li se těsto na špejli, je korpus hotový, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.) Nyní se pustíme do přípravy krémové náplně: Uvaříme karamelový puding a necháme ho vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, přidáme ořechy a vychladlý puding. Upečený a vychladlý korpus rozkrojíme na tři až pět placek, které znovu slepíme krémem. Poté potřeme krémem boky a vršek korpusu a vršek zasypeme mletými ořechy. Podle chuti poklademe piškoty nebo celými ořechy. Necháme odležet v chladu alespoň půl dne.
Nejprve si den předem připravíme pařížskou šlehačku. V kastrůlku si svaříme šlehačku společně s čokoládou, dokud se vše důkladně nespojí. Necháme vychladnout nejdříve v pokojové teplotě a poté přes noc v lednici. V míse smícháme mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Přidáme olej a vlažné mléko. Žloutky si oddělíme od bílků a zamícháme do těsta. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který nakonec lehce vmícháme. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme přibližně 30 minut na 175°C. Vychladlý korpus potřeme pařížskou šlehačkou a navrch postrouháme tyčinku Margot. Vše necháme pár hodin proležet v lednici. Foto: www.rodina.cz
Nejprve si připravíme makovou náplň: K sypké směsi přilijeme vlažnou vodu a důkladně promícháme. Nyní si z uvedených zbylých surovin (na těsto) vytvoříme smícháním v míse těsto, které dobře propracujeme. Rozdělíme na dva díly a vyválíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na první díl namažeme připravenou makovou náplň a přiklopíme dílem druhým. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Hotovou buchtu můžeme ještě ozdobit citronovou polevou.
Nejprve se pustíme do přípravy těsta na koláče: V hrnku si zaděláme kvásek z droždí, jedné lžíce mouky a cukru a trochy teplého mléka. Kvásek necháme v teple vzejít. Do mísy si mezitím nasypeme mouku a v osoleném vlažném mléce rozkvedláme vejce. Vzešlý kvásek dáme k mouce, přilijeme mléko s vejci, přidáme rozpuštěné máslo, najemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a tuzemák. Zpracujeme ve vláčné těsto, které poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Mezitím si můžeme připravit jednotlivé náplně podle chuti a možností: Mletý mák svaříme s mlékem, osladíme ho a zahustíme strouhaným perníkem. Ochutíme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a citronovou kůrou. Tvaroh smícháme s vejcem, žloutkem, cukrem a špetkou muškátového květu. Povidla smícháme se všemi druhy cukrů, přidáme tuzemák a ochutíme mletým badyánem. Marmeládu smícháme s moučkovým cukrem a lžící vody. Pro ořechovou náplň svaříme vodu s cukrem, vmícháme ořechy, vanilkový cukr a přidáme tuzemák. Nyní se vrátíme k vykynutému těstu na koláče: Na pomoučněném vále uděláme z těsta 8 bochánků, které rozválíme na kruhy o velikosti plechu. Okraje mírně zvýšíme. Kruhy z těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, kde je ozdobíme cukrářským sáčkem náplněni podle chuti a fantazie. Celé koláče na závěr ozdobíme rozinkami […]