Nejprve si připravíme všechny suroviny na přípravu těsta a necháme je, aby měly pokojovou teplotu (voda by měla mít teplotu 30 až 35°Celsia. Do větší mísy vsypeme sypký obsah sáčku. Přidáme rozdrobené droždí, vejce a vlažnou vodu. Mícháme a hněteme ručně tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto. Poté přidáme olej a domícháme tak, až se těsto přestane lepit na stěny mísy. Takto připravené těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 30 minut na teplém místě. Mezitím (v průběhu kynutí) si připravíme oblíbenou náplň – džem, mák, povidla nebo tvaroh. Vykynuté těsto poté rozválíme na výšku asi 1 cm, rozkrájíme na čtverce 7 krát 7 cm a do středu každého čtverce vložíme připravenou náplň. Okraje těsta stlačíme k sobě a pokládáme (spojem dolů) na tukem vymazaný plech. Povrch buchet potřeme olejem a necháme ještě 20 minut dovykynout. Pečeme v elektrické troubě na 180 až 200°C po dobu 20 až 30 minut, v plynové troubě pak při střední intenzitě po dobu 15 až 25 minut. Po upečení potřeme buchty ještě jednou trochou oleje – budou se krásně lesknout. Podle chuti pocukrujeme ještě moučkovým cukrem a můžeme podávat.
250 g mrkve, 250 g špaldové mouky (hrubé nebo polohrubé), 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 až 2 dl mléka, 150 g hnědého (třtinového) cukru, 100 g másla, 50 g vlašských ořechů, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, poleva a marcipánové ozdoby (nemusí být)
Cukr, změklé máslo a vejce našleháme. Poté přidáme strouhaný kokos a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia upečeme dozlatova (bude to trvat asi 40 minut – propečenost vyzkoušíme špejlí). Upečeného beránka necháme vychladnout a poté jej pocukrujeme. Místo očí mu dáme rozinky a kolem krku uvážeme barevnou mašli.