Český štrůdl a americký apple pie že už máte v malíčku? Vyzkoušejte tento lahodný japonský jablečný dort a uvidíte, že se ve vaší kuchyni bude s českým a americkým dezertem často střídat. Budeme potřebovat: 2 větší sladká jablka, 2 vejce, 70 g cukru krupice, 20 g másla, 100 ml mléka a 80 g hladké mouky.
Mouku s práškem do pečiva a stévií dáme do mísy. Promícháme, přidáme vejce, mléko a olej. Šlehačem vymícháme do hladkého těsta. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme. Těsto si rozdělíme na dvě části, přičemž do jedné vmícháme holandské kakao. Do formy nejprve nalijeme světlou část a poté opatrně i tu tmavou (doprostřed). Formu dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme zhruba 45 minut (zapíchnutím špejle zjistíme, je-li už bábovka upečená).
Už jste zkoušeli někdy připravit bábovku v mikrovlnce? Je výborná! Na bábovku v mikrovlnce si připravíme: 3 žloutky, 2/3 sklenice (asi 150 ml) studené vody, 2/3 sklenice (asi 150 ml) oleje, 150 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 20 g kvalitního kakaa (doporučujeme naše kakao COOP Premium), 2/3 kypřicího prášku do pečiva, 3 bílky a moučkový cukr na posypání.
Receptů na bábovku existuje nespočítaně. Ale tato bábovka s vaječným likérem z nich na míle vybočuje a určitě si najde pravidelně místo i na vašem stole. Je zkrátka skvělá, ať už ji uděláte s polevou nebo bez ní! Na bábovku s vaječným likérem si připravíme: 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml vaječného likéru (vyzkoušejte náš vaječný likér Marshall), 300 g polohrubé mouky, 250 ml slunečnicového oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry, máslo (na vymazání formy) a kokosová moučka (na vysypání formy). Na polevu pak: 200 g cukru, 5 lžic vaječného likéru (opět nejlépe Marshall) a 1 žloutek.
Do mísy nasypeme polohrubou mouku a přidáme k ní moučkový i vanilkový cukr, rozdrobené droždí, špetku soli, mletou skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Do mísy rozklepneme také vejce a přilijeme máslo rozpuštěné v teplém mléce. Spojíme do hladkého těsta, které posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Dáme do tepla zhruba na hodinu vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na přibližně 30 dílů, z každého dílu uděláme bochánek, který rukou trochu zploštíme. Malým kulatým vykrajovátkem uděláme uprostřed díru. Koblížky přikryjeme utěrkou a necháme dalších asi 15 minut v teple dokynout. Pak je smažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova a přebytečný tuk osušíme do papírového ubrousku. V průběhu smažení si připravíme jahodovou polevu: Prosátý moučkový cukr nasypeme do misky a přidáme k němu citronovou šťávu s jahodovou marmeládou a vroucí vodou. Vše utřeme na hladkou polevu. Osmažené a osušené koblížky touto polevou přelijeme a polevu necháme zaschnout. (Pochopitelně můžeme na polevu použít i rozpuštěnou čokoládu.) Koblížky podáváme například s kávou. Poznámka: Donuts nebo donuty (čteme donats či donaty) jsou vlastně podobné našim kynutým koblihám, jen s tím rozdílem, že mají uprostřed otvor a dovnitř se nedává sladká náplň. Hořejší část donutu se často posypává oříšky nebo polévá pudinkem či čokoládou. Donuty jsou dnes […]