Mleté maso

Vyberte si z 23 receptů

20 listopadu., 2024
Mleté maso, Těstoviny,

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů

Strašidelné masové koule

400 g hovězího mletého masa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, 1 lžíce plnotučné hořčice, pepř, sůl, olivový olej, špagety, sterilovaná rajčata, olivy, mletá skořice
Číst dále »
0 komentářů
9 září., 2024
Mleté maso

Masové koule s jablky

500 g mletého hovězího masa, 2 ks jablek, 2 hrsti strouhanky, 2 vajíčka, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky oregana, pepř, sůl, zelená petrželka na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů

Sekaná s vařenými vejci

1 rohlík, 1 hrnek mléka, 2 středně velké cibule, 2 lžíce sádla, 400 g mletého masa (nejlepší je směs hovězího a vepřového), sůl, mletý pepř, 3 syrová vejce, drcený kmín, 1 hrnek strouhanky, 3 natvrdo uvařená vejce
Číst dále »
0 komentářů
19 července., 2024
Mleté maso

Plněné a zapečené cukety

2 dlouhé cukety, olivový olej, 3 cibule, 300 g mletého hovězího masa, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, trochu drceného kmínu, 1 lžička provensálského koření, 200 g tvrdého sýra (např. eidam 45%), 4 lžíce rajského protlaku
Číst dále »
0 komentářů
26 června., 2024
Mleté maso

Rajčatová omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka: 5 lžic olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší plechovka sterilovaných loupaných rajčat, voda nebo masový vývar (cca 1 litr), sůl, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, malá konzerva rajského protlaku, 1 lžíce cukru, 1/2 lžičky mleté skořice Masové koule: 500 g mletého masa, 2 vejce, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 3 stroužky česneku, sůl, nať zelené petrželky, majoránka, pepř, 1 lžička mleté papriky, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Domácí hovězí hamburger

300 g hovězího mletého masa, 1 lžička soli, 1 lžička koření na mletá masa, olej na smažení, 4 housky, 4 lžíce kvalitního kečupu, 4 lžíce hořčice, 4 plátky toastového sýra, 4 kolečka rajčat, 4 kousky kadeřavého salátu, 4 kolečka červené cibule
Číst dále »
0 komentářů

Indické taštičky Samosa

Těsto: 400 g hladké mouky, sůl, 100 g másla, 150 ml vody Náplň: 400 g brambor, 1 a 1/2 lžičky hořčičného semínka, 2 střední cibule, 2 zelené chilli papričky (popř. trošku mletého chilli), 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžíce kari, 400 g zeleného hrášku, 1 a 1/2 lžičky garam-masaly (směs indického koření), sůl, 2 lžíce zeleného koriandru, 2 lžíce citronové šťávy, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Hovězí burger plněný camembertem

Už jste někdy zkoušeli udělat burgery plněné camembertem? Jsou dokonalé! Připravíme si na ně: 600 g mletého hovězího masa, 1 svazek jarní cibulky, 1 vejce, bazalku, majoránku, sůl a mletý pepř, 1 sýr Camembert (vyzkoušejte naši značku Ranko), 6 lžic dijonské hořčice a 1 lžíci medu.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky