Pampeliškový med (nebo spíše sirup) nejen skvěle chutná, ale je i velmi zdravý. Pomáhá při nachlazení, podporuje naši imunitu a celkově pročišťuje organismus.
Pampelišek roste na zahrádkách plno a většinou je zde nevidíme zrovna rádi. Máme pro vás tip, jak pampelišky využít na výrobu pampeliškového oleje. Na pampeliškový olej budeme potřebovat: 3 hrsti pampeliškových květů a 1/2 litru olivového nebo kokosového oleje.
Už jste někdy zkoušeli doma připravit zdravou “šmoulí” zmrzlinu? Je vynikající a děti z ní budou úplně paf! Připravíme si na ni: 1 zralý banán, 2 až 3 lžíce mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu (není nutné), hrst borůvek a trošku modrého potravinářského barviva pro sytější barvu.
Tento fialkový sirup trvá možná déle, zato si uchová veškeré cenné látky z fialek. Používá se například při kašli a děti ho mají moc rády. Na sirup budeme potřebovat: 4 až 8 hrstí čerstvě natrhaných fialek, 1/2 až 1 kg cukru (ideálně třtinového) a 1 citron (nejlépe v bio kvalitě)
Na přípravu živého kvásku vám postačí voda a mouka v poměru 1:1. Mouka by měla být žitná, ta se na přípravu slaného pečiva hodí nejvíce. Dále mějte po ruce čistou větší sklenici, potravinářskou fólii a gumičku.
350 ml mléka, 450 g hladké špaldové mouky, 340 g másla, 50 g cukru, 14 g instantního droždí, trochu soli, 1 hladká mouka (na vál), vejce (na potření), sezamová a lněná semínka (na posypání)