Udělat dobré zapečené noky není úplně tak jednoduché, ale s našimi předpřipravenými vám to půjde jedna báseň. Navíc rajčata se slaninou a česnekem jim dodají opravdu výtečnou chuť! Rozhodně vyzkoušejte… Připravíme si: 500 g bramborových noků (doporučujeme naše bramborové gnocchi Varoma), 4 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 200 g slaniny, 4 stroužky česneku, 1 plechovku krájených konzervovaných rajčat, sůl, mletý pepř, bylinky (skvělé je oregano) a 200 g tvrdého sýra (např. Emmentaller COOP Premium).
Uvařené vychladlé brambory nastrouháme nebo propasírujeme. Na válu smícháme s hladkou moukou a solí. Ze vzniklého těsta si připravíme váleček, který rozdělíme asi na 15 dílků. Na pomoučeném válu si z každého dílku připravíme placku silnou asi 3 mm, kterou dáme nasucho opéct na pánev z obou stran. Opečené lokše pomažeme podle chuti rozpuštěným máslem a můžeme podávat.
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme k nim vejce s prolisovaným česnekem a přisypeme hladkou mouku. Osolíme, opepříme, ochutíme trochou majoránky a vše pečlivě promícháme. Takto připravené těsto dáváme po částech do vaflovače, kde jej upečeme dozlatova. Upečené vafle ihned podáváme – podle chuti například s pomazánkou nebo jako přílohu.