Svačina nebo lehká večeře, která nejenže dostatečně zasytí, ale je také ještě zdravější variantou než například cibulový koláč. Na květákový koláč se špenátem budeme potřebovat: 1 malý květák, 1 cibuli, 7 vajec, 2 stroužky česneku, 1 hrnek polohrubé mouky polohrubá mouka (pro zdravější variantu můžeme nahradit celozrnnou), 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci oleje (pro zdravější verzi doporučujeme olivový), sůl a pepř.
Tradice praví, že kdo na Nový rok bude jíst čočku, bude mít po celý rok peníze. Nebudeme nic pokoušet, a proto si jí na Nový rok uděláme také. Připravíme si na ni: 300 g čočky (jakékoliv barvy), 3 lžíce oleje, 2 cibule, 4 bobkové list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, vývar nebo vodu a umeocet (popř. klasický ocet a sůl)
Papriky omyjeme, odřízneme jim stopku a důkladně vydlabeme semínka. Sýr Akawi rozdlabeme vidličkou a smícháme s olivovým olejem a slunečnicovými semínky. Směsí naplníme papriky, vložíme do pekáčku a podlijeme trochou vody a olivovým olejem. Pečeme na 180 cca 20 až 30 minut. Podáváme s čerstvou tmavou či světlou bagetou.
Do předem uvařené čočky přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme vejce a prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli a ochutíme kmínem, solí a pepřem. Zahustíme strouhankou a vytvarujeme sekanou, kterou vložíme do předem vymaštěněho pekáče. Pečeme cca 1 hodinu na 180 stupňů Celsia. Podáváme například s bramborovou kaší.
Vyzkoušejte staročeský postní pokrm z naklíčeného hrachu. Je výborný, zdravý a připravit se dá jak na slaný, tak na sladký způsob. Na pučálku si připravíme: