Nejdříve zpracujte suroviny na těsto koláče. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte ho alespoň na dvě hodiny do ledničky.
Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na osminky. Dále si vezměte k ruce nepřilnavou pánev se silným dnem. Do ní dejte rozehřát máslo a přidejte cukr. Počkejte, až se vám rozpustí, a pánev odstavte z ohně. Naskládejte na pánev jablka a znovu zapněte sporák na střední plamen. Jablka promíchávejte tak, aby všechna byla obalená vzniklým karamelem. Postupně si regulujte teplotu, aby se vám jablka nepřipalovala, ale zároveň, aby byla skutečně dostatečně obalená karamelem.
Máte-li jablka hotová, připravte si žáruvzdornou kulatou formu. Do ní jablka v karamelu vyskládejte a přikryjte připraveným těstem. Udělejte do něj několik dírek na unikání páry. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 180oC a pečte cca 20 minut. Upečený koláč vyndejte z trouby a překlopte na talíř či tác. Koláč Tarte tatin nejlépe podávejte teplý a chutný je se zmrzlinou či šlehačkou.
Poznámka: Tarte tatin je slavný francouzský koláč, který vznikl omylem, když Stéphanie Tatin (majitelka francouzského hotelu), příliš opekla jablka a měla obavu, aby se jí při pečení koláče nespálila. Proto se rozhodla strukturu koláče obrátit tak, aby ovoce bylo vespod a těsto nahoře, a čekala, jak to s koláčem dopadne. A povedlo se!