Nejprve si připravíme větrníky (profiterolky): Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem dáme vařit mléko s máslem a solí. Jakmile začne vřít, odstavíme z tepla a vmícháme mouku. Vrátíme zpět na teplo a prudce a krátce mouku zapracujeme, aby vzniklo pevné a nelepivé těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Těsto necháme vychladnout, poté do něj postupně zašleháme vejce, hořčici a nastrouhaný sýr. Z hotové směsi cukrářským sáčkem nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem malé větrníčky. Můžeme také vytvářet úhledné hrudky pomocí lžíce namočené ve vodě. Větrníky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dozlatova. Během pečení troubu neotevíráme.
Suroviny na náplň si smícháme a podle možností přidáme i uzeného lososa. Po upečení necháme větrníky vychladnout, rozkrojíme napůl a naplníme náplní. Hotové profiterolky ihned podáváme.