Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Dáme vařit do osolené vody. Mezitím si ve druhém kastrůlku povaříme růžičkovou kapustu – tu vhodíme do osolené vařicí vody a vaříme podle velikosti asi 10 až 15 minut (růžičky by měly být měkké, ne však rozvařené). V době vaření brambor a kapusty si na pánvičce rozehřejeme máslo a opečeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme k ní pokrájenou slaninu a také ji trochu opečeme. Uvařené brambory i růžičkovou kapustu slijeme, dáme do většího kastrolu a rozšťoucháme šťouchadlem – nejprve pořádně brambory a nakonec i mírněji růžičkovou kapustu (aby z ní zůstaly kousky). Přilijeme teplé mléko, přidáme opečenou cibuli se slaninou a pokrájené černé olivy. Vše smícháme dohromady a podle chuti osolíme. Podáváme buď samotné nebo jako přílohu k masu.