Špekáčky podélně nařízneme a potřeme dijonskou hořčicí. Dovnitř vložíme také okurky, chilli papričky, plátky česneku, cibule a proužky papriky. Takto nadité špekáčky vkládáme do čisté sklenice o objemu 3 litry. Poté si do hrnce nalijeme vodu s octem a černým pivem. Přidáme sůl, cukr a veškeré koření. Necháme projít varem. Připravený lák přelijeme přes špekáčky, sklenici uzavřeme víčkem a uložíme na chladné a tmavé místo. Zhruba za 4 dny budou úžasně uleželé a můžeme je podávat.
Poznámka: Základem utopenců jsou kvalitní špekáčky. Dejte si pozor, abyste špekáček nezaměnili s buřty, vuřty či opékáčky! Pouze špekáček musí splňovat České technické normy a obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku.