Fenykl a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme dusit na máslo a dusíme tak dlouho, dokud není fenykl měkký (občas přilijeme trochu horké vody). Vmícháme strouhaný sýr, podle chuti osolíme a před servírováním posypeme vlašskými ořechy. Můžeme ještě dozdobit snítkou čerstvých fenyklových lístků, případně i několika fenyklovými semínky. Ihned podáváme!
Mandle necháme přes noc louhovat ve vodě. Druhý den vodu slijeme a doplníme čistou. Potom mixujeme na plné otáčky tak dlouho, dokud nevznikne bílý nápoj. Ten přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Vzniklé mandlové mléko podle chuti dosladíme medem nebo javorovým sirupem, popř. ochutíme troškou skořice či vanilky. Pít jej můžeme studené i teplé. Poznámka: Mandlovou dužinu nevyhazujeme, ale použijeme pro další pečení.
Máte rádi arašídové máslo? A co takhle kešu máslo? Máme pro vás jednoduchý recept na domácí výrobu tohoto výborného oříškového másla. Na domácí kešu máslo budeme potřebovat: 250 g nesolených kešu ořechů, 3 až 5 lžic třtinového cukru (popř. jiného sladidla, chceme-li) a 1 lžičku oleje (co nejkvalitnějšího, např. kokosového nebo ořechového).
Mandle vložíme do mixéru a podle výkonnosti mixéru mixujeme do krásné, hladké hmoty. Vmícháme citronovou šťávu se solí (pokud jsme neměli mandle solené) a máme hotovo! Mandlové máslo skvěle chutná na opečených toastech.