Houby očistíme a nakrájíme na přiměřeně velké kousky. Do hrnce dáme vodu a do ní přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření a bobkový list (vše v množství podle litrů vody). Vhodíme houby a předvaříme je podle tvrdosti 10 až 20 minut. Po dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slijeme a houby opláchneme na sítku studenou vodou. Nyní si připravíme nálev: Veškeré ingredience na nálev necháme zhruba 5 minut povařit, přecedíme a koření rovnoměrně rozdělíme do čistých (vymytých a vysušených) sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a naplníme je asi do tří čtvrtin každé sklenice. Sklenice zalijeme připraveným nálevem a pečlivě uzavřeme víčkem. Sterilujeme 25 minut při 100°C zcela ponořené ve vodě. Poznámka: Spolu s houbami můžeme do skleniček přidat i čerstvou zeleninu (cibuli, mrkev, sladkou paprikou, patizon apod.) s koprem nebo i kouskem pálivé feferonky.
Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na másle si necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme k ní houby a zalijeme je horkým vývarem. Přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín a dusíme asi 20 minut (aby byly houby krásně měkké). Potom přilijeme sladkou i kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě asi 10 minut provařit. Podle chuti osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, okyselíme a osladíme. Houbovou omáčku můžeme podávat s masem (nejčastěji s hovězím), nebo bez masa, s kynutým nebo vídeňským knedlíkem, popř. s bílým pečivem.
Objevilo se vám v košíku pár lišek? Nejen, že svou barvou přilákají vaše oko, navíc skvěle chutnají. Pojďte si s námi dnes připravit polévku z lišek. Na liškovou polévku si připravíme: 1 cibuli, kousek másla, 200 g čerstvých lišek, 1 litr vývaru, 2 brambory, 1 lžíci octa, cukr, sůl, kmín a 2 dl smetany ke šlehání.
Přinesli jste si z lesa hříbky nebo jiné dobré houby? Máme pro vás tip, jak je připravit. Vyzkoušejte je osmažit na másle s česnekem a bylinkami – garantujeme vám prázdné talíře a spokojené úsměvy. Budeme potřebovat: ½ kg pravých hříbků (popřípadě holubinek či žampionů), 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 1 snítku tymiánu, 1 větvičku rozmarýnu, hrubozrnnou sůl, čerstvý pepř a zelenou petrželku.
Rajčata překrojíme napůl a vydlabeme dužinu. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si na oleji osmažíme cibulku a přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Opečenou cibulku se slaninou přidáme k uvařené rýži, dužině z rajčat a na kostičky pokrájenému sýru Akawi. Vše ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a nasekanými čerstvými bylinky. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních Celsia zhruba 20 minut.
Italská klasika upravená i pro vegetariány. Jsme si ovšem jisti, že si i zapřisáhlí milovníci masa pochutnají! Budeme potřebovat: těstovinové pláty na lasagne, 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 sýr mozzarella, hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a mletý pepř.