Když nám hrozí viróza či nachlazení, můžeme jako prevenci vyzkoušet tuto léčivou bombu z naloženého česneku a citronu v medu. Budeme potřebovat 2 citrony, 3 stroužky česneku a 100 g medu.
Křen, zázvor, česnek a cibuli oloupeme. Pokud máme sekací robot nebo mixér, vše jen pokrájíme na kousky a v robotu či mixéru rozmixujeme nahrubo. Pokud jej nemáme, křen a zázvor nastrouháme a česnek s cibulí nasekáme nožem nadrobno. Vše dáme do mísy, kam přidáme i nasekané chilli papričky a práškovou kurkumu. Promícháme. Nyní si připravíme 4 zavařovací sklenice a vzniklou směs do nich přendáme (mělo by nám to vyjít zhruba do poloviny sklenice). Zbytek každé sklenice dolijeme jablečným octem. Sklenice pevně uzavřeme a dáme do spíže. Po následujících 14 dní každý den protřepáváme a po uplynutí této doby přecedíme. Tonikum užíváme preventivně 1 lžíci denně, při nemoci (nachlazení, rýma, kašel, chřipka) až 4 lžíce denně. Poznámka: Zcezenou pevnou část nevyhazujeme, ale použijeme při vaření.
Zbyla vám bramborová kaše od oběda nebo prostě jen hledáte originální přílohu k víkendovému obědu? Vyzkoušejte tyto výtečné domácí krokety. Bramborová kaše zajistí jejich křehkost a strouhanka zase dokonalou křupavost. Na domácí bramborové krokety budeme potřebovat: 2 a 1/2 hrnku bramborové kaše, 1 vejce, polohrubou mouku se strouhankou podle potřeby a olej na smažení.
Milují i vaše děti mák se sladkými povidly? Pokud ano, připravte jim ke Dni dětí tyhle skvělé placky a udělejte jim tak sobotní svátek přesně podle jejich gusta! Na lokše (placky) si připravíme: 800 g vařených brambor, 2 vejce, 300 g polohrubé mouky a 1 lžičku soli. Dále pak: přepuštěné máslo ghí (na pečení placek), 200 g švestkových povidel (doporučujeme naše povidla Dle gusta), 100 g jemně umletého máku, 50 g moučkového cukru a máslo (na přelití).
1 sáček mražené brokolice (cca 350 g), trochu olivového oleje, 1 stroužek česneku, asi 1 l vody, 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého smetanového jogurtu, sůl a mletý pepř, 100 g tvrdého uzeného sýra