8 brambor, 1 cibule, 300 g slaniny, 100 g másla, 200 g strouhaného sýra (např. goudy), sůl, 1 lžička tymiánu (čerstvého nebo sušeného), 2 vejce, 250 ml smetany
3/4 kg jablek, 4 dl vody (na jablka), 2 vanilkové pudingy (vyzkoušejte naše pudingy s vanilkovou příchutí Varoma), 4 dl vody (do pudingu), šťáva z 1 citronu, 100 g krupicového cukru, dřeň z 1/2 vanilkového lusku (popř. 2 sáčky vanilkového cukru), 1 balení dětských piškotů, 100 g rozinek, sušených meruněk či sušených švestek (podle chuti)
Mouku s práškem do pečiva a stévií dáme do mísy. Promícháme, přidáme vejce, mléko a olej. Šlehačem vymícháme do hladkého těsta. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme. Těsto si rozdělíme na dvě části, přičemž do jedné vmícháme holandské kakao. Do formy nejprve nalijeme světlou část a poté opatrně i tu tmavou (doprostřed). Formu dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme zhruba 45 minut (zapíchnutím špejle zjistíme, je-li už bábovka upečená).
325 g hladké mouky, 325 g polohrubé mouky, 250 g škvarků, 1 kostka droždí, 300 ml mléka, 1 lžička krupicového cukru, 100 g změklého másla, 1 vejce, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 a 1/2 lžičky celého kmínu