Květák může sloužit jako výborná příloha, ale i jako hlavní chod v podobě rýže. Vizuálně připomíná možná spíše kus-kus, chuť vás každopádně nadchne. Květákovou rýži můžete smíchat se zeleninou, přidáte kousek masa či rybu a během chviličky máte rychlé, nízkokalorické, přesto nutričně vyvážené jídlo. Na květákovou rýží budeme potřebovat: 1 střední květák, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody (nebo bílého vína), 1 menší šalotku, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
Plátky chleba opečeme na řepkovém oleji z obou stran dozlatova a poté je osušíme v papírovém ubrousku od přebytečného oleje. Potřeme bůčkovou pomazánkou, ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme.
200 g těstovin (např. špaget), 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, hrst hrášku (klidně i mražený a povolený), 2 stroužky česneku, 60 g vyloupaných pistácií, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 50 g strouhaného sýra
50 g másla, 30 g sádla, 100 g krupicového cukru, 1 vejce, pomerančová a citronová kůra z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu, 220 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 4 banány, 100 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
Tento lahodný vanilkový krém má opravdu všestranné využití. Výborný je například do domácích větrníků, ale také jako náplň do dortů či buchet. Co na něj budeme potřebovat? 3 žloutky, 50 g cukru krupice, špetku soli, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 300 ml mléka a 1 vanilkový lusk